Фирми из БиХ враћено више од милион и по марака које су украли преваранти

24.10.2023. 20:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Истражиоци Одјељења за сајбер криминал у Федералној управи полиције, под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, идентификовали су починиоце кривичних дјела и правном лицу из БиХ вратили 850.000 евра, а која су на превару дозначена на иностране рачуне под контролом лица која врше преваре.

Федерална управа полиције саопштила је да је идентификовала починице, односно особе под чијом контролом су рачуни на које је дозначен новац посредством преваре.

У великој акцији, истражиоци су успјели да врате 850.000 евра.

Против осам идентификованих особа, за која се сумња да су починили кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, прање новца и компјутерска превара из Кривичног закона ФБиХ биће поднесени извјештаји о почињењу кривичних дјела.

Иначе, Агенција за истраге и заштиту (СИПА) раније је саопштила даје уочила велики број случајева који се односе на преваре које наносе штету компанијама у БиХ.

-Превара је вршена тако што се правним лицима из БиХ, посредством електронске поште, достављају измијењене инструкције за плаћање њиховим добављачима из иностранства, без сагласности и знања тих добављача, што резултира издавањем налога за плаћање. На тај начин се средства, са рачуна правних лица отворених код комерцијалних банака у БиХ, дозначавају на иностране рачуне под контролом лица која врше преваре. Дозначена средства се одмах просљеђују даље и на крају подижу у готовини са неког од рачуна у иностранству чиме се причињава штета предузећима из БиХ - саопштили су раније из СИПА.

Коментари 0
Повезане вијести
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци? Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
Без новца нема избора Без новца нема избора
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 14m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    16h 33m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 0m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    19h 40m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 21m
    0