Убиство судије Илића

11.07.2024. 15:10
41
ИЗВОР: Деспотовина

У нападу на сребреничко село Залазје који се десио на Петровдан 1992. године заробљен је, мучен, па окрутно убијен судија Слободан Илић који је имао 46 година.

Слушајући свједочанство зликоваца који су присуствовали Слободановом убиству, не могу а да се не сјетим јасеновачког мученика, старца Вукашина Мандрапе који је, док му је усташа одсијецао уши и нос прије него што га је заклао, мирно рекао: "Само ти ради свој посао, сине."

Ненаоружан и свезан, Слободан је преживио страшне муке и тортуре и то лично од Насера Орића. Ибран Мустафић је у својој књизи "Планирани хаос" пренио Орићеву исповјест о убиству судије:

- Кад смо, ону екипу заробљених Срба из затвора поново повели према Залазју и кад је почело клање, мени је допао Слободан Илић. Попео сам му се на прса... Гледао је у мене и није проговорио ни ријеч. Извадио сам бајонет и директно га ударио у једно око, па провртио. Није ни запомагао. После сам ударио у друго око... Нисам могао да вјерујем да не реагује. Искрено речено, тада сам се први пут уплашио, па сам га одмах преклао.

Судија Слободан Илић из Сребренице имао је 46 година када је убијен на Залазју, на Петровдан 1992. године. Од тада, па наредне двије деценије, његова породица, супруга Јелица и синови Владо и Ацо ништа о њему нису знали.

Пронашли су га са још осморицом мјештана Залазја на депонији код Сребренице, под џаковима смећа и земље. Обдукција је потврдила идентитет. Сахрањен је га на Градском гробљу у Братунцу.

Коментари 41
  • Generic placeholder image
    Pajo 15.07.2024. 09:00
    Реалиста и име:
    Имам неколико једноставних питања за вас, чисто да бих могао разумијети живот за вријеме турске владавине.
    1. Јесу ли за вријеме турске владавине сви турци били аге, бегови, паше, везири, укратко властела?
    2. Јесте ли конкретно ви потомци властелинских (ага или бегова) турских породица?
    3. Је ли се потурчавњем аутоматски постајало властела или се и даље остајало у кметском сталежу?
    4. Је ли било Турака кметова за вријеме турског вакта?
    5. Је ли феудализма пропао и у "централној" Турској?
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.07.2024. 20:51
    @Realisto sve razumijem. Nisu imali ni hrane ni vode ni uniforme ni oružje ni logistiku nikakvu ali oni pobjegoše u šumu a ostaviše svoje žene, svoje starce i svoju djecu. Ej djecu su ostavili!!! Ne kontam, nemaš municije i ostaviš dijete a ti pobjegneš. Ima li iko pametan da ponudi racionalno objašnjenje za takav kukavičluk? ZAŠTO?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 14.07.2024. 16:40
    Oj ture, nemoj se pretvarati da si neznalica. Nisu ti zločinci klali srpske civile zato što nisu imali dovoljno oružja, voć zato što su koljači. Svaku noć su teretni avioni iz Ramštajna dovozili opremu. Slobo nije molio već je dao ultimatum da će Srbija ući u rat, jer je Hrvatska otvoreno ušla u rat. Armija bejha bi sama došla do.... Slobo jeste poslao helikopter po svog tjelohranitelja a vojsku poslao u poguban proboj.... Na kraju, ako smo mi tada izduvali što ste bili presrećni kad je potpisano primirje u Dejtonu.
  • Generic placeholder image
    Realista 14.07.2024. 14:28
    Skijaš...potomče kmetova doseljenih od strane turaka...vi sebi umislili da ste porazili diviziju američkih marinaca a ne domobrane od kojih je svaki treći imao pušku a svaki deseti uniformu ili čizme i koji su bili u okruženju 3 godine,bez struje,hrane,logistike...vaša hrabrost i kurčenje je ispuhala u jesen 1995 kad je Slobo molio amerikance da zaustave HV i Armiju BiH pred Banja lukom...lako je bilo nenaoružanu sirotinju porazit
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.07.2024. 07:28
    Niko od bivše braće a sadašnjih (nadam se privremeno) muslimada da mi odgovori na pitanje. Zašto Naserova 28. Divizija takozvane armije BiH-a onomad pobježe iz Srebrenice ostavivši žene, starce i djecu strašnim četnicima? ZAŠTO???
  • Generic placeholder image
    Srboljub 14.07.2024. 00:01
    Oj ture, 75 procenata hrišćanske teritorije, možda malo i više ali nema veze. 90 - ih je nedostajalo hljeba, a ti znaš i kome. Nije nama ni tada bilo drago što vašoj djeci nedostaje hljeba, ali to je bio vaš izbor. Baš zato što mi vašoj djeci stvarno ne želimo zlo vi nikada nećete moći da nas pobijedite. Ali ako i bude nama nedostajalo hljeba, opet se ti nemoj brinuti. Već ti rekoh da vi ne možete da razumijete kako neko moze da izdrži da ne proda vjeru za večeru. To je razlika između nas i onih koji su već prodali.
  • Generic placeholder image
    Ime: 13.07.2024. 21:02
    Oj osmanljube, eto ti opet o turcima pricas, velikosrpcicu iskompleksirani HAHAHHAH

    Ja napravim kokice i dodjem da te gledam kako pjenis, keru. Vidjecemo mi tih deset procenata kad ne bude hljeba da se jede hehe a ti zivi od bajki, BOSNE BILO I BICE JE! >A ti se nadaj da ce se nesto promjeniti u svijetu... i da - 50% je krscana u Bosni a ne 75%, ali velikosrpcic i cinjenice - nebo i zemlja, pa me ne cudi sto lupas. A sad, K NOZI KERU! HAHAHAHH
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.07.2024. 18:23
    Oj ture. Ture ti je još po definiciji turski pas, jer je radio ono što Turčin nije htio, između ostalog i lajao. Dovoljno nas je i deset procenata hrabrih, da se odbranimo. Pitaj svoje što se sjećaju 90-ih. Ne brini se ti za Srpske države, brini se za bejha, jer u naredne tri godine svijet će se promijeniti i teško da će bejha opstati. To je državna zajednica u kojoj 75 procenata pripada hrišćaniima, a vi umislili da možete.....
  • Generic placeholder image
    Ime: 13.07.2024. 17:40
    Osmanljube, ne zanimaju mene te tvoje kvazidefinicije. Ti si jedno malo iskompleksirano velikosrpce (ustvari turce pa projiciras hahahahha) i dok ti lajes, rs lagano ide ka ukidanju:

    https://www.klix.ba/vijesti/bih/crnogorsko-drzavno-preduzece-raskinulo-ugovor-sa-bh-kompanijom-sa-americke-crne-liste/240713071

  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.07.2024. 14:15
    Oj ture, već sam ti pisao ali ti pamtiš onoliko koliko si odan staroj vjeri. Ture nije Turčin, htjelo bi da bude ali nije prihvaćeno. Napola Turčin ti je ture, a prezren od pravih Turaka. Ture ne zna turski a ne zna ni kojim jezikom govori. Ture ti je dakle g.... od Turčina . A za ratni uspjeh, samo se ti tješi, ali, ako si tako siguran u svoje stavove, onda neka bude višestruko više uspjeha onome ko je bio uspješniji i višestruko neuspjeha onome ko je bio neuspješniji 90-ih. Meni to odgovara, a tebi?
  • Generic placeholder image
    Ime: 13.07.2024. 12:28
    oj osmanljube, ne mozes recenice izgovorit a da turcina ne spomenes, drugim rijecima ne vadis turcina iz usta HAHAHAHAH dosta si lajo te svoje velikosrpske teorijice, a naravno nemas odg na iznesene cinjenice. I zato - K NOZU KERU!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.07.2024. 11:24
    Oj ture, samo se ti tješi i nemoj se bolan kriti iza više pseudonima. Armija bejha je bila obična smijurija, sposobna samo za vršenje zločina. Strana podrška je spriječila potpuno uništenje armije bejha i to više puta svake godine rata. Krajnji rezultat je 23 postotka teritorije na kojoj su se vršila ratna dejstva, u odnosu na polovinu teritorije i pet puta više poginulih vojnika. Jedini ko je bio istamburan ili bolje rečeno isšargijan ste vi i to ginući za vašu elitu, staro poturčeno srpsko plemstvo. Oni su vas dobro šargijali jer je vjerovatnoća da će neki iz stare begovske kuće biti u rovu ista kao i da oženi neku između vas, dakle, nula.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 13.07.2024. 10:50
    Al moram samo jos jedan komentar napisati, jer je ovaj srboljub (ustvari osmanljub) pravi primjer retardiranog velikosrpceta. Osmanljube, lupas ko maksim po diviziji.

    1. porazili ste kurcinu, ZAHVALITE SE NATU I AMERIKANCIMA STO VAS CASNA ARMIJA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE NIJE POMELA IZ BANJA LUKE!
    2. kakva podrska nato pakta? Kakva avijacija? Jel to pricas o onom triput sto su malo uzletili pa pretkraj smrdljive carapase oko Sarajeva istukli? E jesu se pretrgli hahah
    3. zapadno oruzije? ARTILJERIJA ZA BRZO DJELOVANJE? HAHAH al se tjesis osmanljube, smrdljive cete dobile po picki u Bosni sa svom snagom JNA, pa sad fol zapad presudio hahahahha bijednice mali
    4. hiljade dzihadlija? Kroz Bosnu proslo oko 3 hiljade, ni u jednom momentu ih nije bilo vise od 600 u Bosni, i to ne svi na jednom mjestu. Vas je istamburala casna ARBiH , čiji su redovi bili popunjeni BOSANCIMA, izmedju ostalih i časnim pravoslavcima, slava im

    Eto osmanljube neke sam ti stvari objasnio
  • Generic placeholder image
    Ime: 13.07.2024. 10:23
    halo, osmanljube i skijasu, K NOZI KEROVI!!! HAHAHHAH zadojeni priglupi srpcici nasli da se bave naukom i da pricaju o logici, plac hahahahha
  • Generic placeholder image
    Skijaš 13.07.2024. 08:47
    @ Realisto nije poenta u tome čime su bili opremljeni i koliko ih je bilo i nije sramota izgubiti od jačeg (mi Srbi to znamo) ali ono što su uradili pripadnici Naserove 28. Divizije takozvane armije BiH a je neviđen kukavičluk. Nije njihov problem nedostatak čizama ili čega već već nedostatak nečega drugog a višak kukavučluka. Ej pobjeći a ostaviti žene, starce i djecu! Zašto???
  • Generic placeholder image
    Srboljub 13.07.2024. 02:35
    Oj ture, nismo porazili vojsku nego im ponudili šerbe i hurmašice, nismo porazili vojsku nego provjerene zločince. Porazili smo cijelu armiju bejha, sa svom podrškom nato pakta,nato avijacijom , zapadnim oružjem i opremom, artiljerijom za brzo djelovanje, obavještajnim podacima, hiljadama lutajućih đihadlija i đihadlijama zvanične vojske Irana..... Kafu smo mogli piti 95. sada moramo da vidimo hoće li biti ponovo prilike.
  • Generic placeholder image
    Realista 12.07.2024. 22:15
    Kakva divizija bilmeze,čizama nisu imali a vi zamišljate ko da su američki marinci..3,5 godine bili u obruču,bez hrane,struje,vode...i zamišljate da ste porazili vojsku...
  • Generic placeholder image
    Ajde 12.07.2024. 21:44
    E pa Realista i Ime, recimo da Ibran ne govori istinu. Recite nam vi šta je bilo sa sudijom Ilićem.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.07.2024. 21:43
    @Ime kako misliš ispran mi mozak propagandom? Pa je lli Naserova 28.divizija takozvane armije BiH-a pobjegla ostavivši žene, starce i djecu ili nije pobjegla ostavivši žene, starce i djecu? Nije u redu da znaš istinu a ne podijeliš je sa nama.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.07.2024. 21:39
    @Realisto mislio si reći je li hrabar kao Naserova 28. Divizija takozvane armije BiH-a. Ajde sad šalu na stranu, ali stvarno kako onako pobjegoše i ostaviše žene, starce i djecu? Ne kontam.
  • Generic placeholder image
    Realista 12.07.2024. 16:23
    Ti ćeš nekog poslat iza Eufrata...prijeti protjerivanjem...neću da ti psujem ali bih volio s tobom popiti kafu...da vidim jesi li toliko hrabar uživo
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 16:05
    Oj ture, samo se ti tješi. Razumijete se u nauku koliko i u ratovanje ili koliko ste nekulturni. To ste što ste, proizvod nečega što se mora poslati iza Eufrata.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 14:55
    Skijas ispran ti je mozak velikosrpskom propagandom. retardirani ste srpcici
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.07.2024. 14:18
    Kako su Naserovi zlikovci iz 28.divizije takozvane armije BiH bili osioni i samouvjereni dok su, pod zaštitom UN-a, klali po srpskim selima oko Srebrenice a kako u julu 1995. podviše rep pred Vojskom Republike Srpske. Ajde što podviše rep, to bih razumio, ali što u toj panici ostaviše djecu, žene i starce, e to mi je fascinantno. Ne mogu ni zamisliti kakav je to strah i kakva je to panika bila da ostaviš svoje dijete i pobjegneš. To nije zabilježeno ni u životinjskom svijetu ni u cjelokupnoj ljudskoj istoriji i meni lično je baš baš baš FUJ!
  • Generic placeholder image
    Logično 12.07.2024. 14:07
    Pravac Potočari!
  • Generic placeholder image
    ime: 12.07.2024. 13:08
    HAHAHHAHAH oj Osmanljube, vidi se da te kompleksi ne popustaju. Svrbi su jedini turcini na balkanu, pa ti projiciras i izmisljas nekakva genetska istrazivanja. Daj pokazi i nama ta istrazivanja, a nemozes zato sto su izmisljotinja jel? Jebiga... K NOZI MALI TURSKI KERU!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 12:27
    Oj ture, samo se ti tješi. Vaše postojanje je ostatak turske okupacije, iako su vas Turci prezirali. Sviđalo se to tebi ili ne, genetski je jasno dokazano da su Srbi to što jesu, a da ste vi, tj. vaša sirotinja, mješavina bašibozuka i kasnijih srpskih poturica a da je vaša elita staro poturčeno srpsko plemstvo. To dvoje treba razdvajati jer ovi drugi sirotinju koriste ali se nikada ne miješaju sa vama.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 11:50
    Oj Osmanljube, ja pisem pod jednim te istim imenom, i pisem samo da se nasladjujem nad tobom, malim smrdljivim iskompleksiranim turcinom. Jer DA NE ZABORAVIMO, JEDINI TURCI NA BALKANU SU SVRBI! a ti Osmanljube nastavi da kmecis hahahhahahahahah
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 11:25
    Oj ture, nema potrebe da se potpisuješ različitim imenima. To samo daje potvrdu o lažnom identitetu. Vaše pravo lice mene ne iznenađuje. Nekulturni i potencijalni zločinci, turska fukara, čistači čizama Orbanovim srodnicima oficirima Monarhije, Pavelićevi monstrumi, koljači djece....
  • Generic placeholder image
    Realista 12.07.2024. 11:18
    Nataša...tema je o stradalom sudiji a ne o tvojim kompleksima i dijagnozama.
  • Generic placeholder image
    Ime: 12.07.2024. 10:07
    Osmanljube, samo sam doso da ti kazem K NOZI KERU!!
  • Generic placeholder image
    Nataša 12.07.2024. 08:23
    A šta Realista radi na Kateri, zar ovih dana ne uči molitvu za svoje stradale. Sve lažno i predstava za javnost, a valjda su još u potrazi za identitetom.
  • Generic placeholder image
    Logično 12.07.2024. 07:52
    Pravac Potočari!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 12.07.2024. 01:49
    Oj ture, komentari su ti sve jadniji i bezvrijedniji. Poricanjem ovakvih zločina i sam se stavljaš u red zločinaca. To i jeste, koljači već vijekovima. Turci su vas prezirali , šuckori i ustaše pod fesovima.... Sposobni samo za zločine a ne i za ratovanje. Pominješ dane?! Da Srebrenica nije oslobođena nikada se bi saznalo kakvi monstrumi su u Srebrenici tokom 90 - ih vršili zločine nad srpskim civilima.
  • Generic placeholder image
    Realista 11.07.2024. 19:20
    Tamo neko:
    Ne da si glup nego i lažov.Ja nikad i nigdje nisam hvalio Orića.Bilo je prilike na sudu,imali ste tužioce,"dokaze"...šupljom pričom,lažima i zavjerama se ne dobijaju procesi nego mitovi
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 11.07.2024. 19:11
    Realista rekao si neki dan kada si velicao na(sera) orica I njegove zlocine nad Srbima da ti je bila cast da ga poljubis u guzicu, idi opet to uradi samo dzaba gubis vrijeme na Srpskim portalima.O vasem stradanju dakle samo potrazite odgovor od ovog koga redovno ljubis u guzicu.Bolje bi vam bilo da ga ubijete.Mislili ste da ce Srbi nakon vaseg krvavog pira po Srebrenici I okolnim selima sjediti skrstenih ruku.
  • Generic placeholder image
    Realista 11.07.2024. 18:37
    Kojo,
    U sudovima se sudi na osnovu dokaza a ne histerije ili nečijih želja.
  • Generic placeholder image
    Kojo 11.07.2024. 18:06
    Kada su u pitanju Srpske žrtve i teški zločini Bošnjaka, to su za ovog tobože "Realistu" laži al u curcu. Ovakvi skotova poput njega na hiljade kod Bošnjaka. Ili biće da je kiklop, pa vidi samo na jedno oko, a drugo mu zatvoreno. Za njega je Naser, garant gazija a ne ratni zločinac i koljač. Ima da mu Bog sudi za zlodjela koje je činio sa svojim hordama u Podrinju u satiranju Srpskog naroda.
  • Generic placeholder image
    Pamćenje 11.07.2024. 16:58
    Pamtiti i,.....
  • Generic placeholder image
    Realista 11.07.2024. 16:10
    Na današnji dan,dan genocida...postavljati ovakve naslove i laži...sa ciljem umanjivanja i pravdanja zločina...je u najmanju ruku bedasto,glupo i beobrazno
  • Generic placeholder image
    Hari 13.07.2023. 18:52
    I takav dokazani krvolok i ubica na slobodi. Bila su neka suđenja u DenHagu i Sarajevu, farsa od suđenja i sudanije . Izmanipulisani svjedoci koji su lažno za pare branili i lagali u korist ovog monstruma. Ipak je on gazija za Bošnjake, "branio je Bosnu" tako što je on i njegove horde ubijali Srpske civile na njihovim vjekovnim ognjištima. Ima Bogu da plati, kada od ovozemaljske pravde nema ništa kada su žrtve Srbi.
Повезане вијести
Велики вожд: 207 година од убиства Карађорђа Велики вожд: 207 година од убиства Карађорђа
Повећан број жртава у Дарувару: Подлегла још једна жртва Повећан број жртава у Дарувару: Подлегла још једна жртва
Сјећање на смрт шестогодишње Биљане Николић - рана која не зараста Сјећање на смрт шестогодишње Биљане Николић - рана која не зараста
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 15m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 14m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 50m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 11m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 54m
    9