Фоча: Лажним дојавама и пријетњама изнудили 60.000 евра

02.10.2020. 18:15
1
ИЗВОР: Глас Српске

Седам особа пријављено је тужилаштву због сумње да су лажним дојавама о намјештеним резултатима спортских мечева те пријетњама током три године изнудили 60.000 евра од становника Минхена, чија је супруга због тога завршила у болници, сазнаје "Глас Српске".

Незванично, тужилаштву су пријављени Н.Р (30), Њ. Р. (28), П. М. (30), Н.М. (57), Н. Ж. (31) и Г. Ц. (31), сви из Фоче те С. А. (35) из Рогатице.

Према резултатима полицијске истраге, двоје осумњичених су у банкама подизале незаконито стечен новац, док су остали жртву доводили у заблуду, варали га те му пријетили. Извор близак истрази је појаснио да су углавном двојица осумњичених жртви путем "Фејсбука" и других друштвених мрежа и путем телефона слали лажне резултате о намјештеним утакмицама спортских мечева.

- Заузврат су тражили да им уплати одређени износ те су га лагали да ће добити на кладионици. У почетку им је плаћао по 100 и 150, а затим по 1.000 до 2.000 евра. Када је оштећени видио да је ријеч о превари, престао је да уплаћује новац, али су услиједиле пријетње од осумњичених - казао је наш извор.

Додао је да је један од осумњичених  жртви говорио да ће га убити и побити му породицу ако обустави уплате па га је он послушао и плаћао све док му супруга није због тога обољела. Жртва је новац слала на рачуне свих осумњичених путем "Вестерн јуниона", али и на друге начине.

Полицијска управа Фоча, наводећи иницијале седам осумњичених, саопштила је да их терети за кривична дјела превара, изнуда и прање новца.

- Р. Н. и М. П. су од фебруара 2017. до фебруара ове године с намјером прибављања противправне имовинске користи оштећеном путем друштвених мрежа приказивали лажне чињенице о исходима намјештених спортских мечева. Тако су га довели у заблуду, а Р. Н. му је и пријетио путем телефона, као и члановима његове породице. Оштећени је новац плаћао на рачуне како Р. Н. и М. П. тако и на рачуне Р. Њ., А. С., М. Н., Ж. Н. и Ц. Г. - саопштила је полиција.

Штета

Полиција седморку терети да је од 2017. до ове године лажним резултатима намјештених утакмица преварила више особа за укупно 300.000 КМ. Наведено је да су у том периоду починили кривична дјела превара и прање новца. Акција "Дојаве" је почела у јуну 2017. године, када је пало 17 осумњичених, а у наставку је 10. новембра ухапшено 12 мушкараца.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ja 03.10.2020. 18:40
    Samo da vi znate kakve su to kackaste glave. Jedva zavrsena osnovna škola ali prevariti i zeznuti postenog covjeka u tome su sampioni
Повезане вијести
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената На поклоњење Светом Василију из Фоче ходочасти 80 студената
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 23m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 30m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 12m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 50m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 22m
    0