Фоча: Почела вакцинација у Универзитетској болници

22.02.2021. 15:12
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Вакцинацијом 40 здравствених радника руским "Спутњиком В" против вируса корона,  почела је имунизација и у Универзитетској болници у Фочи. Приоритет су имали здравствени радници Ковид одјељења, који су у највећем ризику од обољевања вирусом корона.

Прву дозу руске вакцине против вируса корона примила је Ана Владичић, специјалиста за плућне болести, која је на својој кожи осјетила посљедице заразе ковидом-19.

- Прележала сам корону у октобру прошле године, имам антитијела, али сматрам да је вакцинација пријеко потребна да бисмо се сви заштитили. Препоручила бих свим грађанима Српске да се вакцинишу - рекла је Владичићева.

Да је имунизација кључно оружје у сузбијању пандемије најбоље знају љекари који су скоро годину дана на првој линији фронта против вируса корона. Међу њима хирург Велибор Симетић и интерниста-кардиолог Слађана Поповић.

- Вакцинисао сам се, сматрам да сви љекари и грађани Српске треба да се вакцинишу, то је наша дужност и обавеза - рекао је Симетић.

- Нико нема разлог да се плаши вакцине, нема нежељених дејстава. Лијека немамо, а ово је једини начин да се заштитимо и боримо са вирусом - сматра Поповићева.

Здравствени радници у Фочи обучени су за вакцинацију руским „Спутњиком В“ која се одвија по раније утврђеном плану и распореду, а све под надзором Института за јавно здравство Српске.

- Овом вакцином се не уноси проузроковач вируса, као код кинеске вакцине, него се на носачу на другом вирусу уноси ген за производњу тог кључног протеина који помаже SARS вирусу да уђе у наше ћелије, тако да након уласка у наш организам врло брзо почињу да се стварају антитијела на тај протеин, као и ћелије памћења које помажу антитијелима да се боримо са евентуалним уласком вируса у наш организам - појаснила је епидемиолог Института, Биљана Мијовић.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић, који је заједно са колегама примио руску вакцину, имунизацију сматра цивилизацијским искораком и најдјелотворнијим начином борбе против опаког вируса.

- Мислим да је ово почетак нечега што свакако треба да се настави у будућности, да сви треба да добију вакцину, јер је вакцинација нешто што је свима нама потребно - казао је Марић.

Ревакцинација здравствених радника који су данас примили прву дозу вакцине „Спутњик V“ планирана је за 21 дан. Раније је дио љекара Универзитетске болнице у Фочи вакцинисан у здравственим установама у Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    18h 20m
    4
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    1h 25m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 53m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    20h 27m
    3
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 33m
    0