Фоча: Радмило Рашевић у потрази за кровом над главом

09.10.2020. 10:55
0
ИЗВОР: Игор Јанковић/radiofoca.com

Радмило Рашевић, шездесетчетворогодишњи демобилисани борац Војске Републике Српске, обратио се "Радио Фочи" након што годинама, како наводи, не успијева да ријеши своје стамбено питање.

Рашевић тренутно живи у приватном смјештају у Саставцима у општини Гацко, након што није прихватио алтернативни смјештај, односно стан општине Фоча у Миљевини за који каже да је неуслован, јер не постоји купатило ни минимални услови за живот.

Наводи да са малом пензијом једва преживљава.

Претходно је 13 година, док је био запослен у Националном парку “Сутјеска”, живио у алтернативном смјештају на Поповом Мосту одакле је, како појашњава, исељен рјешењем Министарства за избјеглице и расељена лица Српске, Одјељења у Фочи.

Родом је из планинског села Чагошта у фочанској мјесној заједници Попов Мост. 

Рашевић наводи да у том селу нико не живи, а да је његова породична кућа неусловна за становање.

Он се за помоћ обраћао на више адреса и републичким и општинским органима.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите добио је одговор да на посљедњи конкурс за додјелу станова није могао конкурисати, јер не спада у категорију породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. Тада су му појаснили да на основу новог Закона о социјалном становању, по којем, између осталог, право на социјално становање имају и борачке категорије, може да тражи своја права, те да се информише код Секретаријата за расељена лица и миграције.

Из Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, "Радио Фочи" је одговорено да Рашевић није регистрован као расељено лице, те да нема статус расељеног лица.

Када су у питању социјални станови у Фочи, у двије зграде има их 32, а избор корисника је извршен и сви станови су усељени.

Избор корисника се вршио у складу са захтјевима кредитора и донатора, који су тражили да прво усељење буде из категорије избјеглих и расељених лица, да би се првенствено распустили прихватни центри и збринула ова категорија.

С обзиром на то да се Радмило Рашевић није пријавио на јавни позив, који је расписан 2013. године, није ни могао бити потенцијални кандидат за прво усељење у ове станове, наводе из Секретаријата.

Када се појави прва ослобођена стамбена јединица из првог усељења, понудиће се сљедећем кориснику са листе корисника права на стамебно збрињавање, а уколико нема више корисника који су конкурисали на позив из 2013. године, тада локална управа расписује јавни позив за додјелу те стамбене јединице на кориштење.

За информацију о тренутном стању расположивости станова , Рашевић може да се обрати општини Фоча, која је, појашњавају из Секретаријата, власник станова социјалног становања на свом подручју и која је у обавези да за ослобођену стамбену јединицу распише конкурс.

Када општина Фоча распише јавни конкурс, Радмило Рашевић моћи ће да се пријави за додјелу ових станова на кориштење, уколико буде испуњавао услове наведене у јавном конкурсу, који су у складу са Законом о соацијалном становању Републике Српске, стоји у одговору Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Из Секретаријата напомињу да су станови социјалног становања у власништву локалне управе и да се кориштењем ових станова плаћа социјална кирија, као и режијски трошкови.

Одговор општине

 

Из општине Фоча наводе да су Радмилу Рашевићу додијелили на кориштење једнособан стан у Миљевини, те да је стан био у функцији и услован за становање.

Рашевић је двије године држао код себе кључеве од стана, али није живио у том стану, јер му, како се изјаснио, није одговарало што се стан налази у Миљевини.

Након позива из општине, Рашевић је вратио кључеве, а стан је потом додијељен другој породици која и данас ту живи, наводе из општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 56m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 29m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 55m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 8m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 37m
    4