Фоча: Удуплан број ходочасника до манастира Острог

08.05.2022. 12:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Група од 56 православних вјерника, углавном студената Медицинског и Богословског факултета, кренула је данас из Фоче на 144 километара дуго ходочашће до манастира Острог у Црној Гори, на поклоњење моштима Светог Василија Острошког.

Ово је четврто молитвено пјешачење у славу хришћанског чудотворца које организују Студентски парламент Студентског дома у Фочи и Савез студената Медицинског факултета.

На четвородневни пут вјере и љубави, студенти су кренули након заједничке молитве у Храму Светог Саве и благослова фочанских свештеника.

Планирано је да у манастир Острог стигну 11. маја у навечерје празника Светог Василија Острошког.

Драгана Ковач, студенткиња треће године медицине која други пут иде на поклоњење Светом Василију, истиче да овај пут са већом вољом, жељом и вјером.

- Ово је пут на који не идете ногама, већ срцем. Љубав вас води цијелим путем - рекла је Ковачева.

И апсолвенту дефектологије Срђану Ђурковићу ово је друго ходочашће под Острог.

- Прелазимо сваки дан у просјеку око 30 километара, уз паузе на пет до седам километара. Највише нас држи вјера непресушна, физички умор се надомјести благословом, духовне енергије не мањка, још када је јединство и заједница, љубав међу нама у колективу, све буде како треба. Прошли пут нас је било 25, сада 56, већа група за дупло, мало већи ризик ради саобраћаја и свега, али ако Бог да издржаће се све и доћи ћемо живи и здрави - навео је Ђурковић.

На позив пријатеља из Фоче, у групи ходочасника је и Владимир Васић из Источног Сарајева, који први пут пјешачи под Острог.

- Ово је велика радост за све нас, сви имамо неки свој мотив, жељу да се првенствено захвалимо Богу и Светом Василију због свега и за све. Радује ме што сам у групи од безмало 60 младих људи који су у ова нека чудесна времена одлучили да дају своју жртву, свој допринос очувању светосавског пута, вјере и српске традиције - рекао је Васић.

Предсједник Студентског парламента Студентског дома Фоча Синиша Стојкић каже да су ходочашће и ове године организовали уз подршку Управе дома и да је радостан што је број поклоника удуплан.

- Мени је први пут, а људи који су већ ишли, од којих је некима ово четврто ходочашће, причали су нам да се након тога осјећају много љепше - навео је Стојкић.

Немања Митровић, предсједник Студентског савеза Медицинског факултета, напомиње да је пјешачење подијељено у четири етапе, од којих је најдужа трећа од манастира Пива до Никшића од 52 километра.

- Тада и јесте најтеже, тада су многа искушења на путу. Трудимо се да уз молитву будемо сви присебни, колегијални, да имамо емпатију која нас је и позвала на све ово и да прије свега будемо хришћани, никада довољни, али да се трудимо да будемо што бољи људи - објаснио је Митровић суштину похода

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 20m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    15h 57m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    19h 45m
    0
  • Крађа у Палама
    1h 38m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 29m
    0