Фочак Љубомир Тодовић бронзани на Балканском првенству

27.09.2022. 11:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Љубомир Тодовић из Фоче освојио је бронзану медаљу на 31. Балканском првенству у атлетици за ветеране у Солуну, као члан репрезентације Србије, у дисциплини балканска штафета.

Шездесетосмогодишњи мајстор каратеа из Фоче наступио је у четири појединачне дисциплине, те у штафети четири пута 800, 400, 200, 100 метара.

Осим тога што су сви остали учесници атлетичари који се тим спортом баве цијели живот, за разлику од њега којем је карате спорт број један, а атлетиком се активније бави тек од пензије, у штафети је, са својих 68 година, био убједљиво најстарији учесник, јер је наступио у категорији плус 35 година.

Србија се у тој дисциплини пласирала на треће мјесто, иза Грчке и Румуније, а остале конкуренте оставила је далеко иза себе.

- То је категорија најмлађих ветерана од 35 до 40 година, тако да сам био најстарији, а на цијелом првенству сам био међу пет најстаријих. Конкуренција на Балканском првенству је била веома јака и квалитетом и бројем, то су све људи који су цијели вијек провели у атлетици и као сениори учествовали на европским и свјетским првенствима. Мислим да сам био једини из друге гране спорта - навео је Тодовић.

Селектор репрезентације Србије одабрао га је за штафету на самом првенству у Солуну, након његових појединачних трка на 5.000, 1.500 и 800 метара у којима је постигао запажене резултате.

- На 5.000 сам био међу десет, а на 1.500 и 800 био сам пето и шесто мјесто. Објективно, немогуће је било доћи до медаље у таквој конкуренцији. Презадовољан сам резултатима, с обзиром да сам из друге гране спорта - рекао је Тодовић.

Добру технику и велику снагу он је показао и у бацању кугле.

Он прича да је са својих 75 килограма успио добро да се носи са доста крупнијим и снажнијим противницима од којих ниједан није имао мање од 120 килограма.

- Кугла је била тешка, то су џинови у односу на мене. Било је пријављених 34 такмичара, а ја сам био десети, што је у конкуренцији с њима резултат раван медаљи -  рекао је фочански каратиста.

Дугогодишњи тренер у Карате клубу "Љубишња" каже за себе да је неизљечиво заражен "вирусом спорта" и да ће се тиме бавити док буде могао да хода.

Тодовић је додао да су његови спортски успјеси резултат дугогодишњег рада, али и разумијевања људи из окружења.

Он је захвалио Центру за културу и информисање, у чијим просторијама држи тренинге, не само за редовне такмичарске секције, већ и за особе са тешкоћама у развоју и ратне војне инвалиде, те Шумском газдинству "Маглић" и Националном парку "Сутјеска", који су помогли његов одлазак у Солун.

Након што се вратио из Грчке, неће дуго одмарати, јер га већ 1. октобра очекује маратон у Мостару.

Услиједиће пријатељски сусрети у каратеу, па у фебруару у Београду дворанско првенство Србије у ателтици, које ће бити квалификационо за одлазак на дворанско првенство Балкана у Истамбулу.

Коментари 0
Повезане вијести
Исидори Боровчанин бронза на Балканском првенству Исидори Боровчанин бронза на Балканском првенству
Српска атлетичарка Ангелина Топић кандидаткиња за најбољу на планети Српска атлетичарка Ангелина Топић кандидаткиња за најбољу на планети
Вулета номинована за најбољу у Европи Вулета номинована за најбољу у Европи
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 38m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 13m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 21m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 12m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 39m
    0