Фонд ПИО Српске: Појединачне обуставе исплате пензије

15.11.2021. 12:37
0
ИЗВОР: СРНА

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске је до достављања потврде о животу извршио привремено обустављање 22.628 исплата за кориснике са пребивалиштем у иностранству и 1.718 обустава исплате по основу недостављања потврде о редовном школовању, саопштено је из Фонда.

Ово су подаци за 10 мјесеци ове године, а из Фонда подсјећају да је, у складу са Законом о ПИО, сваки корисник права дужан да најкасније у року од 30 дана од настанка пријави Фонду сваку чињеницу која је од утицаја на коришћење и обим права.

Привремено је обустављена појединачна исплата 24.346 пензија, што је за свега 549 мање него што је било за цијелу 2020. годину.

- Један број корисника права достави потврде накнадно и они буду одмах уврштени у редовну исплату која обухвата и привремено обустављене исплате, али не дуже од 12 мјесеци уназад - наводи се у саопштењу.

По основу привремене обуставе исплате, Фонд ПИО је у протеклих 10 мјесеци остварио ефективну уштеду од 1,73 милиона КМ.

Поред појединачних обустава исплате по основу потврде о животу и потврде о редовном школовању, евидентиране су и обуставе исплате настале по основу контролних поступака и процедура.

Као примјер је наведено упаривање података из базе осигураника са базом корисника права за корисника породичне пензије који стекне статус осигураника, при чему се том кориснику обуставља исплата и покреће регресни поступак за поврат неприпадајућих исплаћених средстава, а преосталим корисницима права, одређује се нови износ пензије.

Од почетка спровођења контролних поступака и сталне акције "Стоп преварама до пензије поштено" као вида борбе против различитих преварних облика, односно од 2012. године, закључно са октобром ове године извршено је укупно 278.985 појединачних обустава исплате пензије, док је истовремено поново укључено у исплату 56.660 корисника или близу сваки пети.

По том основу је за наведени период остварена укупна бруто уштеда од 39,24 милиона КМ.

- Број привремено обустављених исплате пензија, иако још велики, из године у годину постепено се смањује, чему добрим дијелом доприноси успостављена еклектронска размјена података о чињеници живота/смрти корисника са Фондовима/Заводима за пензијско и инвалидско осигурање држава насталих на подручју бивше СФРЈ, осим са Србијом и Сјеверном Македонијом које нажалост технички још нису у могућности за размјену података на мјесечном нивоу - наводи се у саопштењу.

Како се истиче, поступајући на овај начин, Фонд спречава сваки покушај остваривања права на нелегалан начин, а истовремено утиче на смањење могућности за настанак преплате пензије, чија поврат у регресним поступцима, најчешће, траје дужи период, са неизвјесношћу поврата укупно преплаћених новчаних средстава.

Коментари 0
Повезане вијести
Пораст броја пензионера Пораст броја пензионера
Пијани поштар госте кафане "частио" пензијама Пијани поштар госте кафане "частио" пензијама
Када ће почети исплатa јединственог мјесечног борачког додатка? Када ће почети исплатa јединственог мјесечног борачког додатка?
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  10h 37m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  9h 11m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  10h 40m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  8h 54m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  7h 28m
  0