Фонд солидарности покренуо процедуру за лијечење Стефана Новаковића

29.07.2020. 11:05
0
ИЗВОР: СРНА

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству јутрос је примио захтјев за лијечења дјечака Стефана Новаковића из Источног Сарајева у Турској, а процедура за одобравање финансирања лијечења већ је покренута, саопштено је из Фонда.

На основу информација из медија директор Фонда солидарности Јасминка Вучковић још раније је контактирала родитеље дјечака, као и Болницу у Источном Сарајеву, како би на основу детаљнијих информација Фонд могао да започне припреме на спровођењу неопходне процедуре и прије званичног захтјева, а с циљем да дјечак правовремено буде примљен у болницу у Турској.

- С обзиром на то да је Фонд солидарности практично започео процедуру на основу првих информација о овом случају у јавности, те да су родитељи упознати са процедуром и потребном документацијом, вјерујемо да ће у најкраћем могућем року, односно у току ове седмице захтјев бити ријешен - наводе из Фонда.

За одобравање лијечења у иностранству путем Фонда солидарности, у складу са законом и другим прописима, неопходно је да мишљење о потреби лијечења у иностранству да стручна комисија овог фонда, као и чланови Управног одбора.

Такође, додаје се, одређен временски период је потребан и како би се регулисале процедуре у вези са плаћањем лијечења, што је услов за пријем дјечака у болницу у Турској.

- Фонд је више пута  од свог оснивања позивао јавност, односно родитеље, као и медије и удружења да им прва адреса када је ријеч о лијечењу дјеце у иностранству буде овај фонд јер је изузетно значајно да се на вријеме преда захтјев како би Фонд могао правовремено да донесе рјешење и упути дијете на лијечење - појашњава се у саопштењу.

Из Фонда још једном апелују на сва удружења и појединце који желе да буду хумани да прво информишу родитеље и упуте их на Фонд солидарности, како би се избјегле беспотребне хуманитарне акције сакупљања новца, које су за јавност узнемирујуће, а посебно за родитеље и саму дјецу која се тада излажу јавности.

У саопштењу се подсјећа да је Српска прије три године оснивањем Фонда солидарности институционално ријешила проблем финансирања лијечења дјеце у иностранству и Фонд солидарности готово свакодневно доноси рјешења о финансирању дијагностике и лијечења дјеце у иностранству.

Из Фонда наводе да је до сада на лијечење у иностранство упућено 190 дјеце, те да податке о одобреним рјешењима и трошковима лијечења, као и стање на рачунима, транспарентно објављују на интернет страници Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    13h 10m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    9h 7m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    15h 14m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 28m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    11h 26m
    0