Fond solidarnosti pokrenuo proceduru za liječenje Stefana Novakovića

29.07.2020. 11:05
0
IZVOR: SRNA

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu jutros je primio zahtjev za liječenja dječaka Stefana Novakovića iz Istočnog Sarajeva u Turskoj, a procedura za odobravanje finansiranja liječenja već je pokrenuta, saopšteno je iz Fonda.

Na osnovu informacija iz medija direktor Fonda solidarnosti Jasminka Vučković još ranije je kontaktirala roditelje dječaka, kao i Bolnicu u Istočnom Sarajevu, kako bi na osnovu detaljnijih informacija Fond mogao da započne pripreme na sprovođenju neophodne procedure i prije zvaničnog zahtjeva, a s ciljem da dječak pravovremeno bude primljen u bolnicu u Turskoj.

- S obzirom na to da je Fond solidarnosti praktično započeo proceduru na osnovu prvih informacija o ovom slučaju u javnosti, te da su roditelji upoznati sa procedurom i potrebnom dokumentacijom, vjerujemo da će u najkraćem mogućem roku, odnosno u toku ove sedmice zahtjev biti riješen - navode iz Fonda.

Za odobravanje liječenja u inostranstvu putem Fonda solidarnosti, u skladu sa zakonom i drugim propisima, neophodno je da mišljenje o potrebi liječenja u inostranstvu da stručna komisija ovog fonda, kao i članovi Upravnog odbora.

Takođe, dodaje se, određen vremenski period je potreban i kako bi se regulisale procedure u vezi sa plaćanjem liječenja, što je uslov za prijem dječaka u bolnicu u Turskoj.

- Fond je više puta  od svog osnivanja pozivao javnost, odnosno roditelje, kao i medije i udruženja da im prva adresa kada je riječ o liječenju djece u inostranstvu bude ovaj fond jer je izuzetno značajno da se na vrijeme preda zahtjev kako bi Fond mogao pravovremeno da donese rješenje i uputi dijete na liječenje - pojašnjava se u saopštenju.

Iz Fonda još jednom apeluju na sva udruženja i pojedince koji žele da budu humani da prvo informišu roditelje i upute ih na Fond solidarnosti, kako bi se izbjegle bespotrebne humanitarne akcije sakupljanja novca, koje su za javnost uznemirujuće, a posebno za roditelje i samu djecu koja se tada izlažu javnosti.

U saopštenju se podsjeća da je Srpska prije tri godine osnivanjem Fonda solidarnosti institucionalno riješila problem finansiranja liječenja djece u inostranstvu i Fond solidarnosti gotovo svakodnevno donosi rješenja o finansiranju dijagnostike i liječenja djece u inostranstvu.

Iz Fonda navode da je do sada na liječenje u inostranstvo upućeno 190 djece, te da podatke o odobrenim rješenjima i troškovima liječenja, kao i stanje na računima, transparentno objavljuju na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Građani traže pomoć zbog zmija Građani traže pomoć zbog zmija
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 30m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 35m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 27m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 57m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 41m
    0