Фотографије Албера Кана спојиле срца Српске и Косова и Метохије

26.06.2024. 21:50
0
ИЗВОР: srna.rs

У Народном позоришту Источно Сарајево вечерас је отворена изложба под називом "Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године", аутора Марка Марковића и Горана Судимца.

Аутор изложбе и директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић захвалио је домаћинима и организаторима, истичући да је велика част да у оваквим приликама Срби са Космета пронесу глас о искушењима кроз која пролазе.

- Ово је прилика да вам покажемо да се на Космету дешавају и лепе ствари које, нажалост, нису баш допадљиве медијима, јер увек је некако у првом плану све оно што је лоше и негативно - напоменуо је Марковић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Фејсбук/Општина Источно Ново Сарајево

Према његовим ријечима, ова изложба је "путујућа" и након Бањалуке, Добоја и Источног Сарајева требало би да буде постављена и у Требињу.

Он је, истичући да већ дуже ради у просвјети, изразио посебно одушевљење чињеницом да се дјеца са Косова и Метохије и Републике Српске сусрећу, друже и размјењују искуства.

- Једном ријечју, њихови утисци су фантастични. Волио бих да се и ви као ми у ваше, увјерите и у наше гостопримство - поручио је Марковић.

Директор Архива БиХ Данијела Мрда изразила је велико задовољство вечерашњим догађајем, истичући да ова манифестација културе превазилази све границе и баријере, и својом поруком недвосмислено спаја срца српског народа из Републике Српске и Косова и Метохије.

- Вечерас имамо велику част да угостимо наше драге госте са Косова и Метохије и да им у име грађана Источног Сарајева захвалимо за ову дивну поставку, модеран приступ историји Космета - рекла је Мрда новинарима.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић поздравио је сарадњу свих учесника у реализацији овог историјски вриједног пројекта.

- Изазовно вријеме, као што је ово данас, на одговорним функцијама тражи одговорне људе, а најбољи примјер за то јесте директор Архива БиХ Данијела Мрда, која ради сјајан посао и остварује одличну сарадњу са локалним заједницама и надлежним институцијама која воде рачуна о култури и историји - рекао је Костовић.

Ова изложба, истиче он, као и низ других сличних догађаја посвећених сарајевском атентату и младобосанцима, на најбољи начин показује колико борба српског народа за истину и слободу има смисла.

На фотографијама се осјећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију, саопштено је из Архива БиХ, који је организатор изложбе заједно са Архивом Републике Српске и општином Источно Ново Сарајево.

Ријеч је о јединственом тренутку гдје се на терену, у новом контексту, виде локални становници, занатлије, трговци, официри и војници побједничке војске, као и новинари, фотографи и чиновници на Косову и Метохији и Старој Србији.

Изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, бивших турских поданика, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

Грађани Источног Сарајева моћи ће у наредних 20 дана да посјете изложбу.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три становника Наш град богатији за три становника
Грађани Источног Сарајева у хуманој мисији - дјеци са Космета подијељени поклони (ФОТО) Грађани Источног Сарајева у хуманој мисији - дјеци са Космета подијељени поклони (ФОТО)
Прва градска бициклијада „Сви у Пале да вртимо педале“ Прва градска бициклијада „Сви у Пале да вртимо педале“
Најчитаније
  • Константин Симић нови предсједник конференције беба у Источној Илиџи (ФОТО)
    21h 46m
    0
  • Годишњица рођења Петра Кочића
    8h 29m
    0
  • Сарајево: Троје ухапшених због убиства жене
    6h 50m
    0
  • Грађани Источног Сарајева у хуманој мисији - дјеци са Космета подијељени поклони (ФОТО)
    19h 13m
    0
  • Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
    21h 15m
    0