Француска провјерава милион људи прије почетка Олимпијаде

09.03.2024. 21:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Француске снаге безбједности провјериће милион људи прије Олимпијаде у Паризу, укључујући спортисте и људе који живе у близини кључне инфраструктуре, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Уочи Игара 26. јула свих 10.500 тамичара и 4.400 за Параолимпијске игре подвргава се темељним провјерама и контроли, као и њихови тренери и медицински тимови.

Осим тога, биће провјерено и 26.000 новинара.

"Нико неће моћи да добије акредитацију од Организационог комитета ако претходно није прошао контролу и провјеру", рекао је Жулијен Дуфор, из Министарства унутрашњих послова.

Он је рекао да то важи за све, осим за гледаоце, преноси АФП.

Од 22.000 агената безбједности и 45.000 волонтера, биће провјерени они који имају приступ осјетљивим областима, док је 12.000 људи изабраних да учествују у штафети бакље већ испитано.

Укупно 13 људи одабраних за штафету бакље је одбијено, укључујући неке који су починили кривична дјела везана за дрогу, као и једног осумњиченог исламисту.

С обзиром на то да ће се догађаји одвијати широм Париза, укључујући и ријеку Сену, Дуфур је рекао да би људи који живе у близини осјетљивих локација такође могли да буду провјерени.

"Можете претпоставити да постоје истраге о људима који живе у неким областима", рекао је он.

Званичници ће тражити кривични досије или помињања у националним и међународним обавјештајним базама података, а сви налази ће затим бити процијењени како би се видјело које људе треба дисквалификовати.

Свака земља домаћин Олимпијаде врши сопствену безбедносну провјеру.

За Олимпијске игре 2012. у Лондону, британске безбједносне службе су провјериле 500.000 људи – њихов највећи процес провјере од Другог свјетског рата – и на крају одбиле 100, наводи лист "Гардијан".

Коментари 0
Повезане вијести
Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу Руски спортисти добили дозволу за учешће на Олимпијским играма у Паризу
Србин сваке суботе увече нахрани и по 300 гладних становника Париза Србин сваке суботе увече нахрани и по 300 гладних становника Париза
Претучени тинејџер подлегао повредама Претучени тинејџер подлегао повредама
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 49m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 37m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 43m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 11m
    0