Фриленсери оснивају вјерску заједницу како би избјегли плаћање пореза

17.01.2021. 17:55
0
ИЗВОР: Bankar.me

Поједини фриленсери у Србији планирају да оснују вјерску заједницу како би се ослободили плаћања пореза. Међутим, вјерску заједницу у Србији није уопште лако регистровати.

- Према закону о црквама и вјерским заједницама, за оснивање је потребно сакупити 100 потписа (са изводима и свим подацима), затим имати статут и још одређених података који се подносе Министарству правде на одобрење - каже за Прву ТВ Драшко Ђеновић, вјерски аналитичар.

- Мислим да фриленсери немају шансе да успију у томе, то је вјероватно био више маркетиншки потез - каже Ђеновић.

Према његовим ријечима, неко се сјетио да им све уназад наплати после пет година, њихови приходи су углавном нередовни а вјероватно су неки од њих и покушавали да плате порез, али им из Пореске управе нису изашли у сусрет.

Ђеновић сматра да се мора наћи рјешење за овај проблем, јер ће се ти људи пријавити за социјалну помоћ.

Прије нешто више од два мјесеца, Пореска управа при Министарству финансија Србије одлучила је не само да наплати порезе фриленсерима, већ и да то уради ретроактивно, са каматама за посљедњих пет година.

Нашли су се погођени писци, преводиоци, наставници, дизајнери, програмери, административни радници, истраживачи, аналитичари и многи други. Неки самоуки, а неки са факултетским дипломама који у својим струкама нису могли наћи посао.

Фриленсери су сазнали да ће бити опорезовани онда када их је Пореска управа позвала да се добровољно пријаве и плате половину онога што су зарадили у протеклих пет година, и то са каматама које те износе увећавају и до 80 одсто, уз пријетњу за прекршајну и кривичну одговорност.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 30m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 12m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 45m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 19m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 4m
    3