Функционери у Српској моћи ће да имају још више функција

06.06.2023. 18:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Власт мијења закон о сукобу интереса због Милана Тегелтије, тврди Транспаренси интернешенел БиХ. Савјетник предсједника Српске и предсједник ФК Борац одговара да је то накарадно схватање. У међувремену, СДС не одустаје од свог приједлога закона, иако га скупштинска већина не жели у програму рада парламента.

На сједници Народне скупштине, која је почела данас, налази се и Нацрт закона о допуни Закона о сукобу интереса у органима власти Српске.

Предлагач је Влада, а у њему се интервенише само у члану 8 који се односи на ангажман функционера у управним и надзорним одборима удружења или фондација која годишње из буџета добију више од 100.000 КМ. До сада је то било забрањено ако је ријеч о истом нивоу власти, а допуном закона предлаже се да то буде дозвољено, ако изабрани или именовани функционер или савјетник за рад у удружењу не прима плату.

– Таква измјена је легализација једног облика сукоба интереса. Ми смо у претходном периоду имали велики број случајева управо овакве врсте сукоба интереса гдје су функционери у исто вријеме у удружењима која добијају огроман новац из буџета. Сада су се појавили неки нови случајеви, укључујући и Милана Тегелтију, који је ушао у руководство ФК Борац. Након што смо га ми пријавили и након што је дао образложење да није у сукобу интереса јер не прима плату, Влада је утврдила нацрт овакве измјене која дозвољава обављање ових функција у удружењима уколико не добијате неку накнаду или плату. Али, то је конкретно погодовање одређеним појединцима који се тренутно налазе у сукобу интереса и то је цијела намјера ове измјене – каже за "Српскаинфо" Ивана Корајлић, извршни директор IT BiH.

Према њеном мишљењу, ако је Влада већ радила на измјенама Закона о сукобу интереса, требало је да се бави генералним унапређењем ове области, с обзиром да је закон у РС пун празнина, да омогућава велики број ситуација које јесу сукоб интереса и које би требало да буду неспојиве, док су санкције мале или их нема.

– Уосталом, унапређење законодавства из области сукоба интереса у БиХ је један од услова међу 14 приоритета ЕУ. Уместо тога Влада иде да погоршава и оне постојеће механизме – сматра Корајлићева.

Милан Тегелтија одговара да по тој логици и разумијевању закона и сукоба интереса од стране IT BiH, ниједан политичар који је у предсједник странке, који је у главном одбору стране, или било којем другом органу странке, такође не би могао да буде на некој јавној функцији.

– Наиме, политичке странке су такође регистроване као удружења грађана и такође, ако су парламентарне, финансирају се из буџета, те по истом закону, а по тумачењу ТИ БиХ, нико ко је у било којем органу странке, предсједник, потпредсједник, члан главног или извршног одбора странке, не би могао да обавља јавну функцију. То је само по себи апсурд и обесмислило би политички живот и политичке партије и показује колико је овај став ТИ накарадан. То није тако нигдје у свијету – тврди Тегелтија за Српскаинфо.

Према његовом схватању, када је ријеч о сукобу интереса, закон се не може тако тумачити. Односно, да би постојао сукоб интереса морају постојати два интереса која су у сукобу.

– Пошто ја обављам дужност у ФК Борац на волонтерској бази, без икакве накнаде, не могу се установити два интереса која су у сукобу јер посао за који примам плату као савјетник предсједника Републике Српске нема никакве додирне тачке са ФК Борац, нити на било који начин постоје два интереса која би ту могла бити у сукобу. Јер дужност у Борцу обављам бесплатно, на волонтерској бази, и у ФК Борац не остварујем никакав интерес, што значи да не може ни постојати сукоб интереса. Понављам, уколико би се прихватило тумачење ТИ, сви јавни функционери који су чланови органа политичких партија одмах би били такође у сукобу интереса јер то је правно иста ситуација – закључује Тегелтија.

Овај закон ће сигурно изазвати много полемике на сједници НСРС, али нас на исту тему очекује и врућа јесен. Највећа опозициона странка у парламенту не одустаје од намјере да предложи свој закон о спречавању сукоба интереса у органима власти РС.

Шеф Клуба посланика СДС, Вукота Говерица, каже да су се на то одлучили када су видјели да у програму рада НСРС за ову годину уопште није било предвиђено разматрање овог закона.

– Рекли смо да ће СДС предложити закон, они су такав амандман на програм рада одбили. То значи да власт није ни имала намјеру да разматра и да донесе закон, и поред тога што је Милорад Додик најављивао да ће он лично у својој партији то обезбиједити тако што неће моћи сви да примају неке силне плате. Након тога смо рекли да ће СДС сам да припреми закон и то смо и урадили. Међутим, до данас нисмо добили мишљења из Владе да би закон могао да иде даље у процедуру. Мора да има мјере усклађености са правном тековином ЕУ и мора да има мишљење Секретаријата за законодавство. Наша је претпоставка да су то блокирали док се не оконча поступак измјене закона које они предлажу, с намјером, не да сузе простор за сукоб интереса, него да га додатно прошире – каже Говедарица за Српскаинфо.

Њихов закон предвиђа, прије свега, много шири обухват функционера који би у Републици Српској били под лупом сукоба интереса. Осим функционера у Српској, то су српски члан Предсједништва БиХ, министра из Републике Српске у Савјету министара БиХ, парламентарци у Парламентарној скупштини БиХ, као и њихови савјетници и шефови кабинета.

Такође, Приједлог закона СДС-а односи се и на директоре републичких органа управе, републичких управних организација и њихове замјенике, директоре републичких фондова, агенција, јавних установа, јавних предузећа и на њихове замјенике, на извршне директоре јавних предузећа, директоре предузећа и установа чији је оснивач јединица локалне самоуправе и њихови заменици. Као и на руководиоце других институција у Републици Српској и БиХ који су изабрани или именовани одлукама предсједника Републике Српске, Народне скупштине, Вијећа народа, Владе, Парламентарне скупштине БиХ, Савјета министара БиХ, скупштина јединица локалне самоуправе или одлуком градоначелника и начелника јединица локалне самоуправе.

Предлажу се много веће новчане казне, од 10.000 до 30.000 КМ, док су по садашњем закону оне до 1.500 КМ.

Предвиђено одузимање мандата

Републичку комисију за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске Српскаинфо је питала за коментар на Нацрт измјена закона које је предложила Влада, али за сада нисмо добили одговор.

Када је ријеч о надлежностима Комисије, СДС предлаже да она, у случају утврђеног постојања сукоба интереса, доноси рјешење о престанку обављања јавне функције и доставља га органу или јавном субјекту у којем је изабрани представник, носилац извршне функције или друго именовано лице било на функцији.

Пише: Слободан Попадић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом
СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 30m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 44m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 34m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 49m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 32m
    0