ФЗО РС: Грађани и послодавци не журе да регулишу осигурање

03.08.2023. 08:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ни ових дана нема гужви у пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске, иако је од 1. августа одлучено да ће ова установа финансирати здравствено осигурање само грађанима којима се редовно уплаћују доприноси или који су на један од законом предвиђених основа пријављени на осигурање.

Како су рекли из Фонда за "Независне новине", грађани ових дана долазе због других ствари, попут издавања ино-обрасца који се користи у случају да им затреба хитна здравствена заштита у иностранству, подижу своје електронске картице и друго.

- Имајући у виду да је међу грађанима који су остали без осигурања након укидања ванредне ситуације, искључиво због несавјесног и незаконитог поступања послодаваца, било и много трудница, дјеце и тешко обољелих, Влада Републике Српске је донијела одлуку да до 31. јула грађанима који још нису регулисали свој статус да још једну шансу да измире своје обавезе за доприносе и регулишу статус осигурања. Када се посматра период откад је донесена ова одлука, па до краја јуна, примјетни су позитивни трендови, посебно у смислу смањења броја радника за које се не уплаћују доприноси. Рецимо, закључно са 30. јуном за 253.251 радника од укупно пријављених на здравствено осигурање се редовно уплаћују доприноси, што је за 2.230 више радника у односу на период прије ове одлуке Владе - наводе из Фонда Републике Српске.

Додају и да је евидентно, са истим датумом, да је на здравствено осигурање по основу запослености пријављено 1.300 радника више у односу на прва три мјесеца, што указује на раст броја запослених у Српској.

- Међутим, будући да се цијели здравствени систем финансира од редовне уплате доприноса, веома је важно да послодавци плаћају доприносе, јер је то законска обавеза и кривично дјело у случају неплаћања истих. Иако имамо позитивне трендове, напомињемо да и даље за око 46.000 радника нису уплаћени доприноси. Према подацима, за три мјесеца ове године тај број је био 48.000. Ако посматрамо све категорије осигураника, за шест мјесеци доприноси нису уплаћени за око 48.000 осигураника, а у првом кварталу године тај број је био око 52.000 осигураника. Вјерујемо да је током овог мјесеца, будући да 31. јула истиче прелазни период који је Влада дала, повећан број радника и других осигураника за које је уплаћен допринос, али тачним подацима још не располажемо -  истичу из ФЗО РС.

Напомињемо да Фонд уплате доприноса у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, односно како је предвиђено законом, а не у задњи час.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    15h 51m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 4m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    4h 58m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 35m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    19h 55m
    0