ФЗО РС: Убрзати процедуру издавања дозвола за промет руских лијекова

17.01.2020. 11:35
0
ИЗВОР: Srpska.info

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ треба да убрза процедуре издавања дозвола за промет руских фармацеутских компанија и да не дозволи да постане талац тромости и утицаја разних лобиста којима, очито, не одговара продор руских лијекова на тржиште БиХ, саопштили су из Фонда здравственог осигурања РС.

У овом фонду наглашавају да здравствени систем Српске, због монопола појединих произвођача скупих лијекова на тржишту, сада има нереално високе цијене.

– Међутим, без обзира на те предности, они се ипак све чешће повлаче и остављају тржишта БиХ без адекватних лијекова Тај цех плаћа како ФЗО,  тако и осигураници, за које се у таквим тржним условима тешко може набавити преко потребан лијек – наводе у Фонду.

Додају да се већом понудом лијекова и већом конкуренцијом – дозволом уласка на тржиште релеватних компанија, постиже боља снабдјевеност тржишта лијекова,  а здравствени систем добија шансу да брже набавља многе иновативне лијекове по знатно нижој цијени.

– С обзиром на то да постоји поприличан застој у издавању неопходних дозвола за промет руских лијекова на тржишту БиХ, с правом постављамо питање да ли надлежна агенција предност даје лобистима којима не одговара продор руских компанија или  грађанима и фондовима који набављају лијекове за своје осигуранике. На примјеру кубанске „Цимавакс“  вакцине, када је по убрзаној процедури и без дозволе Европске агенције за фармакологију и мишљења чланова Комисије за лијекове БиХ ова вакцина регистрована у БиХ, очито је да је стално тражење додатних мишљења експерата само изговор да руски лијекови  не дођу на тржиште БиХ.  Како је могуће да лијекови који су урађени по свим  стандардима и који сада успјешно снабдијевају огромно руско тржиште, али и шире, не могу да добију дозволу за промет у БиХ – стоји у саопштењу.

Зато из ФЗО апелују на све релеватне институције да се ставе у службу здравственог система Српске.

– Овај систем ће на тај начин добити бројне предности, а пацијенти бржу набавку лијекова, а не да буду саученисници у тој игри лобиста у којој се најмање мисли на интерес пацијената и здравствене струке – стоји у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине Здравствене установе без лијекова због опструкција Приштине
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 13m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 28m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 46m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 38m
    0