ФЗО Српске се задужује још 10 милиона марака

11.12.2023. 16:00
0
ИЗВОР: capital.ba

Фонд здравственог осигурања Републике Српске ће се у наредном периоду задужити за још десет милиона марака, а за кредит ће гарантовати  Република Српска, потврђно је за КАПИТАЛ у Фонду.

У Фонду су појаснили да је Управни одбор ФЗО Републике Српске још крајем прошле донио одлуку о кредитном задужењу за ову годину  у износу од 30 милиона КМ, а све како би се обезбиједила средства за финансирање законом утврђених права осигураника.

- Влада је, такође, још крајем прошле година дала сагласност на ово кредитно задужење и оно је садржано и у финансијском плану Фонда за ову годину -  истакли су у ФЗО Републике Српске.

Додали су да су да је дио планираног задужења односно износ од 20 млиона КМ реализован раније ове године, те је остало да се још реализује 10 милиона КМ и управо за овај преостали дио планираног кредитног задужења је покренут поступак.

Напоменули су да је укупан дуг за кредите ФЗО Републике Српске на крају прошле године био мањи за 13,7 милиона КМ у односу на крај претпрошле године.

- Рачунајући и ово ново задужење, на крају ове године имаћемо мање дуга за кредите у односу на прошлу годину. Када се посматрају укупне обавезе Фонда, оне су крајем прошле године смањене за око 35 милиона КМ у односу на 2021. годину - истичу у Фонду.

Тврде да су у протеклих шест година обавезе Фонда смањене за готово 300 милиона марака.

Подсјетили су да су готово једини извор прихода Фонда, уз трансфере из буџета Републике, доприноси за здравствено осигурање, што значи да се цјелокупни здравствени систем финансира од доприноса.

Подсјетили су да у Републици Српској, односно у БиХ, не постоје додатни извори финансирања здравственог система, попут од акциза на дуван и алкохол или од премија за аутоодговорност и слично, као што је то случај у земљама региона.

- Такође, стопа ПДВ-а на лијекове у БиХ је највиша у односу на земље региона, из тог разлога недавно смо поднијели и иницијативу за смањење, укидање или поврат ПДВ-а на лијекове и медицинска средства како би се и на тај начин обезбиједила додатна средства за здравствени систем - закључили су у Фонду.

Пише: Бојана Нинковић

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 39m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 7m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 13m
    0