Габриел Гарсија Маркес: Писац који је превазишао оквире књижевности и културе

07.03.2018. 12:17
0
ИЗВОР: Nedeljnik.rs

Аутор бројних књижевних дјела, од којих су међу најпознатијима “Сто година самоће” и “Љубав у доба колере”, Габриел Гарсиа Маркес био је један од најутицајнијих и најцјењенијих писаца своје генерације.

Писац, новинар, издавач и политички активиста. Допринио је томе да латиноамеричка литература дође у центар пажње свјетске културне јавности шездесетих година 20. вијека. Сматра се најпознатијим аутором магичног реализма, жанра у коме се преплићу митови и магија са реалношћу свакодневне егзистенције, те најпопуларнијим писцем на шпанском језику још од Сервантеса.

„Ништа нисам изумио. Људи увијек говоре о мојој машти, али ја вјерујем да сам ужасни реалиста. Све што сам измислио, већ је тамо у реланости.“

Аутор епске новеле “Сто година самоће”, добио је Нобелову награду за књижевност 1982. године. Овако је говорио 2007. на међународном конгресу шпанског језика у Колумбији.

“Ни у најлуђим сновима у данима када сам писао ’Сто година самоће’ нисам могао да замислим да ћу присуствовати овом догађају и објавити издање у милион примјерака.”

“Сто година самоће” из 1967. године продата је у више десетина милиона примјерака и преведена на више од 25 језика.

Родио се 1927. у граду Аракатака, у области Магдалена, а живио углавном у Мексику. До десете године одгајали деда и баба, који су му причали маштовите приче за дјецу и будили у њему машту. Прво дјело објавио је као ђак 1947.

Попут многих писаца Латинске Америке, превазишао је оквире књижевности и културе. Човјек међу пријатељима познат као “Габо” сматран је херојем латиноамеричких левичара као рани савезник кубанског револуционара Фидела Кастра и критичар америчког интервенционизма, од Вијетнама до Чилеа.

Нека од његових најпознатијих дјела, уз “Сто година самоће” и “Љубав у доба колере”, су “Вијест о једној отмици”, “Хроника најављене смрти”, “О љубави и другим демонима”, „Јесен патријарха“ и многе друге. Своју посљедњу књигу, “Сјећања на моје тужне курве” објавио је 2004. године.

Иза Маркеса остаје импресивна филмографија, пошто је углавном лично адаптирао своје романе за филм, освајајући награде на фестивалима.

Преносимо култне цитате из његових књига и интервјуа, који вриједе бити запамћени:

Живот је попут приче, није важно колико је дуг, већ колико је добар. Оно што је прошло, више не постоји, оно што ће бити, још није дошло. Постоји само једна тачка у којој се састају и прошло и будуће. У тој тачки је цијели твој живот. Искористи је.

Одговори му “Да”. Чак и ако умиреш од страха, чак и ако ћеш касније пожалити, јер ћеш се кајати читав живот ако му сада кажеш “Не”.

Ако сретнете своју праву љубав, требате знати да она нигдје неће побјећи од вас – ни за седмицу, ни за мјесец, ни за годину.

Ако је у нешто укључена жена, ја знам да ће све бити добро. Мени је потпуно јасно да жене управљају свијетом.

Не опири се толико. Најбоље ствари се догађају онда када их не очекујеш.

Коментари 0
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    6h 34m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    6h 39m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    7h 31m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    20h 1m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    7h 45m
    0