Гаговић: План капиталних улагања за ову годину око 1,92 милиона КМ

08.07.2023. 10:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Општина Трново, захваљујући преданом и одговорном раду руководства ове локалне заједнице и великој подршци кључних институција Републике Српске, града Источно Сарајево и УНДП-а, остварила је у протеклих годину дана значајне резултате у развоју инфраструктуре, пољопривреде, туризма, образовања, здравства и спорта, изјавио је начелник Трнова Драгомир Гаговић.

– Капитална улагања у прошлој години износила су 897.765 КМ, а средства су утрошена у реализацију низа инфраструктурних пројеката, санацију стамбених и спортских објеката, реконструкцију водоводне мреже, јавне расвјете и друго – прецизирао је Гаговић.

Према његовим ријечима, план капиталних улагања у овој години много је амбициознији, јер је у ове намјене планирано да буде утрошено 1.919.200 КМ.

Гаговић је навео да је ријеч о реализацији озбиљних пројеката попут израде просторног плана, израде стратегије развоја, набавке путничког возила, реконструкције стамбене зграде и кровних покривача, замјене крова на згради Поште, изградње пута за гробље Широкари, изградње моста према Пресјеници, завршетка инфраструктурних радова у насељу Батићи, реконструкције игралишта ОШ „Свети Сава“, набавке рачунара за потребе општинске администрације и других.

– Планирамо и реконструкцију пута у селу Улобићи, поправку пута према Барицама, реконструкцију канала за одвод према каменолому Бијеле Воде, санацију дијела крова Дома здравља, реконструкцију дијела пута за село Граб, наставак градње водовода на Јахорини, асфалтирање улица у Трнову, уређење градског гробља, неколико инфраструктурних објеката на Јахорини и друго – навео је Гаговић.

Он је посебно апострофирао улагања Владе Републике Српске у Трново у посљедњих шест година, што се посебно односи на улагања са Олимијским центром „Јахорина“ у шестосјед „Трново“, пројекат вриједан 30 милиона КМ.

– Влада Републике Српске са Електродистрибуцијом Пале у Хидроелектарну Богатић уложила је 19 милиона КМ, за потребе ОШ „Свети Сава“ Трново 689.933 КМ, у изградњу Трга Срђана Кнежевића 300.000 КМ, за Парохијски дом 70.000 КМ, те за улице Пречала и Просина, као и изградњу фекалног колектора Широкари 200.000 КМ – прецизирао је начелник Трнова.

Гаговић је рекао да укупна вриједност улагања Владе Републике Српске у Трново у том периоду износе 50.239.933 КМ, при чему је изразио захвалност Влади и ресорним министрима.

Према његовим ријечима, становници Трнова и он лично, велику захвалност дугују и високо цијене напоре и разумијевање кабинета предсједника Републике и Владе Републике Српске, који су за куповину кућа вишечланим породицама Кулић и Станковић издвојили 50.000 КМ, односно 30.000 КМ.

– Град Источно Сарајево са 350.000 КМ реализовао је на подручју Трнова два пројекта, куповину и реконструкцију објекта и земљишта за потребе Ватрогасног дома у Трнову /150.000 КМ/ и набавку специјалног ватрогасног возила за Ватрогасну испоставу Трново /200.000 КМ/ – додао је Гаговић.

Он је навео да је предузеће „Путеви Српске“ асфалтирало улицу Трновског батаљона у дужини од 2,3 километра, у шта је утрошено 335.000 КМ, док улагање федералне општине Трново у инфраструктурне пројекте у Трнову у Републици Српској у посљедњих шест година износи око милион КМ.

Гаговић је нагласио да су значајна и заједничка улагања општине Трново и УНДП-а у БиХ у укупном износу од 229.213 КМ.

Он је навео да укупна капитална улагања за локалну инфраструктуру из буџета општине Трново од 2017. године до данас износе 1.226.389 КМ.

Гаговић је рекао да је локална управа од прошлог Петровдана, који је крсна слава ове општине, све вријеме велику пажњу и бригу посвећивала егзистецијалним питањима житеља Трнова, посебно младих, али и најстаријих категорија становништва, посебно на плану социјалне и здравствене заштите, образовања, културе и спорта.

Према његовим ријечима, локална власт водила је рачуна и о развоју и унапређењу пољопривреде и туризма на подручју Трнова и Јахорине.

Коментари 0
Повезане вијести
Гаговић првачићима уручио по 500 КМ и поклон пакет "Јежурко" Гаговић првачићима уручио по 500 КМ и поклон пакет "Јежурко"
Гаговић: Уклањање табле - једностран и непримјерен поступак који не доприносе помирењу Гаговић: Уклањање табле - једностран и непримјерен поступак који не доприносе помирењу
Додијељена признања поводом Дана и крсне славе општине Трново Додијељена признања поводом Дана и крсне славе општине Трново
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 15m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 28m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 59m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 22m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 19m
    0