Гаговић: Подршка градоначелнику јер инсистира на истини

07.07.2023. 10:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић изјавио је Срни да подржава исправан гест градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића који је иницирао и реализовао постављање табли са називом града на српском и енглеском језику на којима је истакнут податак да је 157.000 Срба морало напустити Сарајево након Дејтона, истичући да је то чињеница која се не може побити.

Гаговић наглашава да сарајевски Срби нису тада напустили свој град и вјековна огњишта зато што им је било лијепо, него да би сачували породице, достојанство и слободу, које је безочно угрожавала нова сарајевска власт под директном контролом СДА.

Он је навео да је око 30.000 сарајевских Срба тада остало на подручју града Источно Сарајево, док су остали у потрази за сигурнијом будућности кренули ка градовима и насељима у Републици Српској, Србији и у иностранство.

- Сматрам да кривична пријава градоначелника федералног Сарајева Бењамине Карић против господина Ћосића нема никаквог основа. Било би добро да се организује ТВ-дуел између Карићеве и Ћосића на којем би аргументовано изнијели своје ставове и истину о егзодусу сарајевских Срба, а не да се зарад дневних интереса политичког Сарајева народи поново завађају и ствара простор за истицање разноразних злурадих коментара по појединим порталима, без икакве контроле - рекао је Гаговић.

Начелник Трнова истиче да је рат давно завршен, те да сада не треба распиривати мржњу и нетрпељивост међу конститутивним народима, него треба смиривати страсти и његовати суживот, помирење и међусобно уважавање.

- Ни нама Србима много штошта није право. Ето, довољно је само да прођемо неким улицама које носе имена злочинаца који су током историје угњетавали српски народ, па да свима буде јасно да се неки повампирени духови још нису смирили. Ми Срби свакој нацији у Европи можемо погледати у очи, свијетла образа - поручио је Гаговић.

На шест кључних улаза у Источно Сарајево у петак, 30. јуна, постављене су табле са називом подручја града на српском и енглеском језику, на којима је истакнут податак да је 157.000 Срба морало напустити Сарајево.

Након тога је градоначелник Сарајева Бењамина Карић поднијела кривичну пријаву против градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића за, како је навела, изазивање или распиривање националне, расне или вјерске мржње.

Коментари 0
Повезане вијести
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 17m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 50m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 16m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 29m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 58m
    4