Гаранцијама Владе ОЦ „Јахорина“ се задужује 99 милиона КМ

08.05.2020. 17:24
1
ИЗВОР: CAPITAL

Олимпијски центар (ОЦ) „Јахорина“ планира да се, уз гаранције Владе Републике Српске, задужи за чак 99 милиона КМ на период од 15 година како би градили двије гондоле, један четворосјед са стазама и системом за вјештачко осњежавање и халу, те затравнили стазе.

Пред Скупштином акционара ОЦ "Јахорина" 25. маја ове године наћи ће се Одлука о дугорочном кредитном задужењу код банака, у износу од 99 милиона КМ, за наставак инвестиционог циклуса на Јахорини. 

Прва од планираних инвестиција је градња гондоле Јахорина – Пале како би повезали скијалиште „Равна планина“ у Палама са скијалиштем „Јахорина“ на тој истоименој планини. 

- Пројекат подразумијева изградњу гондоле, ски лифта, изградњу ски стазе Јахорина – Равна планина, осњежавање ски стазе Равна планина, изградњу пасареле и освјетљење ски стазе - образлажу у ОЦ „Јахорина“ и додају да овај пројекат има и велики еколошки значај јер би се значајно смањио број корисника аутомобила на овој релацији, што ће директно утицати и на смањење загађености.

Други пројекат за који се задужују је градња гондоле Трново која би повезала викенд насеља Трново са подсектором Пољице у концепту јединственог система скијалишта. 

- Полазне станице су позициониране на начин да исте обезбјеђују приступ скијашима са других ски стаза и жичара и гондола у јединственом систему скијалишта са омогућеним прескијавањем од једне до друге жичаре - наводе у ОЦ „Јахорина“.

Оквирна дужина ове гондоле је 685 метара са заштитним зонама од по 20 метара са сваке стране. 

Додају да капацитет гондоле обавезно мора бити избалансиран и усклађен са смештајним капацитетима и капацитетом ски стаза, односно да се морају обавезно урачунати и планирани викенд излетници. 

- Циљ је да се омогући ефикасан транспорт, као и удобност корисника. Овај пројекат подразумјева: изградњу гондоле, ски лифта, покретне траке, изградњу ски стазе, сигнализације, осњежавање ски стазе, освјетљење ски стазе и Ски Дата - навели су у ОЦ „Јахорина“.

Трећи пројекат је изградња четворосједа Рајска долина са припадајућим стазама и системом за вјештачко осњежавање, Ски Дата, те радови на стазама. 

- На овај начин оживили би дио планине на коме је одржавана Олимпијада 84, осњежили би једину црну стазу на скијалишту, растеретили постојеће стазе, а самим тим допринијели већој безбиједности скијаша и бољој и разноврснијој понуди - истакли су у ОЦ „Јахорина“. 

Планира се и суфинансирање дијела трошкова изградње вишенамјенске хале на Јахорини у којој ће бити локали, спа центар, теретана, пословне просторије и атлетска стаза.

Ту је и затравњивање ски стаза, за шта истичу да је неопходно како би се обезбиједиле квалитетне стазе, већа безбиједност скијаша, те смањио број повреда.

- Наведени пројекти обухватају и сву пратећу инфраструктуру за љетне и зимске садржаје. Основни друштвени циљ инвестиција је боље искоришћење туристичког потенцијала Јахорине, модернизација, повећање броја посјетилаца и обима туристичких услуга, раст конкурентности пословања - истакли су у ОЦ „Јахорина“.

Такође, додају, један од економских циљева је директно отварање нових радних мјеста на период од минимум 20 година, активирање одређеног броја пројектантских, грађевинских и извођачких предузећа у трајању изградње, а потом и на одржавању предметних инвестиција.

Кредит би требало да има рок отплате од 15 година, с минималним периодом одгоде плаћања у трајању од три године и урачунат у рок отплате. Висина каматне стопе треба да буде максимално до четири одсто годишње.

Као обезбјеђење наводи се гаранција Владе РС, бјанко властите мјенице са клаузулом „без протеста“ и бјанко налози за пренос.

Надзорни одбор овлашћен је да донесе одлуке о покретању поступака јавних набавки предметних инвестиција.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Miha 25.05.2020. 08:02
    Super, ako to uspijete
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“ За „Стам Петровић“ још 4,6 милиона КМ од ОЦ „Јахорина“
Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“ Тужилаштво седам мјесеци провјерава пријаву о криминалу у ОЦ „Јахорина“
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 23m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 19m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 48m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 23m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 16m
    0