Гашић: Ко буде отпуштао раднике не може очекивати подршку Владе

02.04.2020. 12:41
0
ИЗВОР: srpskainfo

Министар трговине и туризма Републике Српске, Сузана Гашић, је поновила да они који буду отпуштали раднике не могу очекивати подршку Владе Републике Српске у некој значајнијој мјери.

– Влада Републике Српске чини све што може да подржи очување радних мјеста – рекла је Гашићева и додала да су у контакту са синдикатима.

– Послодавци су дужни да радницима исплаћују плате по уговору, с тим што по закону могу онима који су на чекању исплатити пола плате. Влада Републике Српске ће преузети обавезе за доприносе и порезе – рекла је Гашићева. Она је подвукла да се то односи на људе који су запослени по уговору о раду и да се њима мора исплатити минимум пола плате у нето износу.

Гашићева је додала да је Влада данас ограничила маржу за робе широке потрошње.

– Уредба од 18. марта је измијењена, тако да се од данас ограничава проценат марже, па ће трговци формирати цијене на основу марже од 5. марта. Намјера Владе Републике Српске је да сви становници буду снабдјевени и да се не ствара паника. Уредбом су предвиђене казне за оне који се не придржавају нове мјере су од 5.000 до 10.000 КМ, а изрицаће их републички тржиштни инспектори – напомиње Гашићева.

Министар пољопривреде Републике Српске, Борис Пашалић, рекао је да је јесенас засијана просјечна површина у Републици Српској, али да се у прољеће очекује знатно масовнија сјетва. Очекују 31.000 хектара кукуруза, односно да ће укупно 138.000 хектара бити обрађено.

– Почела је дистрибуција регресираног дизела – рекао је Пашалић и додао да је нарочито повећано сијање соје, која је значајна за припрему сточне хране. Очекује се и сјетва или садња повећаних површина са поврћем, за шта је обезбијеђено 2,5 милиона КМ.

На тај начин би 9.000 домаћинстава, која се не баве пољопривредом, додаје он, добили пакете сјемена и репроматеријала и засијали своје баште, те обезбиједили својој породици поврће.

Воћарска производња се очекује на 14.000 хектара и предвиђања су да ће бити стабилна.

– Производња меса и млијека ће бити стабилна, а прехрамбена индустрија ће имати већи обим производње. У Републици Српској се 2020. очекује биљна пољопривредна производња у вриједности од 864 милиона, анимална у вриједности  898 милиона КМ, плус 959 милиона у прехрамбеној индустрији, што је укупно око 2,7 милијарди КМ вриједности у пољопривреди и прехрамбеној индустрији – поручио је Пашалић.

Он је додао да ће бити обезбијеђена додатна средства за подстицање што масовније пољопривредне производње.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини Влада Српске улаже 20 милиона у хотел на Јахорини
"Гугл" избрисао сајтове институција Српске "Гугл" избрисао сајтове институција Српске
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 6m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    4h 39m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 16m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    4h 45m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    4h 43m
    0