Гатачко село Југовићи: Прво вјенчање у храму након осам деценија

10.05.2023. 08:34
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Обучени у народне ношње Војислав Томић и Младенка Граховац заклели су се једно другом на вјерност у Цркви Свете Тројице у гатачком селу Југовићи, а то је прво вјенчање у овом храму након осам деценија.

По православним обичајима, у нови живот закорачили су у понедјељак, у храму који је један од најстаријих у Херцеговини и шире, а специфичан је и по томе што се налази на више од 1.200 метара надморске висине.

Војислав за “Глас Српске” прича да је гатачка површ оаза духовности и вјере у Бога, а неизмјерно му је драго што је са својом супругом Младенком баш у родном селу кренуо у нови живот.

- Важно је када крећете у нови живот, да се вјенчате тамо гдје сте рођени. Моја супруга је предложила да вјенчање буде у нашој сеоској цркви, што ме обрадовало. Неописиво сам срећан, јер је препознала колико ми значи и колико волим родно село, иако живим у граду због пословних обавеза - рекао је Томић. Како каже, рођен је у Југовићима за Нову годину 1989. године и кад год стигне иде на село.

- Ту ми живе родитељи и брат, а трудим се да одем да им помогнем у вези са сточарством, јер је пуно посла. Одрицање је велико, али уз слогу и љубав све се стиже - рекао је Томић.

Рођена Невесињка Младенка Граховац, која је у сеоском храму рекла судбоносно да свом изабранику, каже да никада не смијемо заборавити наше храмове, традицију и обичаје.

- Осјећај је предиван. Првенствено зато што је то црква у селу у којем је рођен мој супруг и за које је много везан, али и зато смо након толико година баш ми одлучили да се вјенчамо ту - рекла је Младенка додавши да су тиме послали поруку да све више младих жели да сачува село.

Вјенчања су вјера и нада да у овом селу и даље има живота, каже свештеник Друге гатачке парохије Александар Гајић и наглашава да су то значајни догађаји за мјештане, црквени и вјерски живот.

- Видимо да људи још нису напустили херцеговачке планине. Имамо двоје младих који раде и привређују, који гаје породичне вриједности. По старом српском обичају у народним херцеговачким ношњама дошли су да приклоне главу својој икони, славској и црквеној у свом храму у Југовићима, да се одлуче за молитву Богу и баш ту узму благослов - рекао је Гајић.

Истиче да је храм у Југовићима једна од најстаријих цркава у Херцеговини.

- Имамо предање да је потомак Југовића рођен у овом селу. Ту су гроб и крст који су срушили Турци, а има предање да је село по њима и добило име - рекао је Гајић.

Иако је родом из Новог Града не крије одушевљење што службује у Херцеговини. Како каже, част му је што га је Господ ставио да служи у Гацку.

 - Овдје су људи с поља високи, јаки и груби, а изнутра имају душу велику као небо. Благословен је онај који служи с њима, молимо се Богу и трудимо се да останемо заједно и у слози - рекао је Гајић.

- Налагање бадњака

Свештеник Александар Гајић каже даје у Херцеговини присутан задужбинарски дух јер ничу храмови.

- Тако су наши Југовићани 2012. године обновили овај храм. На срећу свих нас, ево било је и вјенчање. Прије пет година смо почели са налагањем бадњака испред храма након 80 година. Ми се равнамо по Другом свјетском рату када су Југовићи пострадали уз Придворицу, а инспирација за роман “Нож” било је баш ово село - рекао је Грчић.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 0
Повезане вијести
Украо око 1.5 милиона евра због свадбе Украо око 1.5 милиона евра због свадбе
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 40m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 44m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 37m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 34m
    0