ГО СДС Источно Сарајево позвао Владу Српске да ријеши проблем радника МОФАС-а

05.08.2021. 12:29
2
ИЗВОР: Катера

Градски одбор Српске демократске странке (СДС) Источно Сарајево је позвао Владу Републике Српске да одржи хитну сједницу у Источном Сарајеву на тему актуелног стања и проблема у предузећу "МОФАС" д.о.о. Источно Сарајево, у којем је недавно 70 радника остало "на улици".

Из Градског одбора СДС кажу да, према информацијама којима они располажу, стање у предузећу "МОФАС" д.о.о. Источно Сарајево чији је оснивач А.Д. „Фамос“ Источно Сарајево у проценту од 49%, а остатак од 51% у власништву страних инвеститора, је пред гашењем, а 70 радника је послато кући.

- С обзиром на то да је А.Д. "ФАМОС“ у 100% власништву Владе Републике Српске и да је у њему покренут стечај који никад није проведен до краја, а да сте 2016. године помпезно најавили „реструктуирисање, докапитализацију, приватизацију“ овог привредног гиганта од вас захтијевамо да:

1. Под хитно (у року од 7 дана ) одржите сједницу Владе Републике Српске у Источном Сарајеву на тему рјешавања проблема обесправљених радника овог привредног колектива и стања у њему;

2. Дате одговоре на питање како је и чијом одлуком имовина предузећа „ФАМОС“ прешла у власништво новооснованог предузећа „МОФАС“ у којем нисте обезбиједили већински проценат власништва, како бисте заштили интерес предузећа, радника и државног капитала;

3. Документацију око комлетног  случаја по службеној дужности да доставите надлежним тужилаштвима, будући да се ради о страним инвеститорима који су на овај начин оштетили интересе општине Источно Ново Сарајево и Владе Републике Српске, а да су званични представници поменутих институција дали писмене сагласности на то.
Захтијевамо да нас писмено обавијестите шта сте предузели у вези са овим захтјевом;

4. Да на сједници Владе присуствују представници Синдиката радника "МОФАС“ д.о.о. и а.д. "ФАМОС“, начелник општине Источно Ново Сарајево, градоначелник Источног Сарајева и предсједници клубова одборника свих парламентарних странка у Скупштини града Источно Сарајево и Скупштини општине Источно Ново Сарајево - наводи се у саопштењу Градског одбора СДС Источно Сарајево.

Додају да нису заборавили обећања из 2017. године када су представници Владе Српске најавили повећање производње од 300%, отварање конкурса за раднике металне струке, увезивање радног стажа за постојеће раднике, редовно измиривање пореза и доприноса, отварање нових тржишта, те додају да се све то данас свело на катастрофално стање у поменутом предузећу.

- Све указује на то да је читав процес рађен по унапријед осмишљеној матрици да се имовина предузећа које се налази на атрактивној локацији у општини Источно Ново Сарајево, интересантној за градњу стамбених објеката, пребаци на приватна лица, а да се остварена корист од ове „пљачкашке“ приватизације подијели међу учесницима овог договора. У прилог овој чињеници говоре и предизборне најаве начелника општине Источно Ново Сарајево Јована Катића у изборној кампањи 2020. године да је планирано измјештање овог предузећа на другу локацију и наставак стамбене градње на овом простору - наводе из ГО СДС Источно Сарајево.

Истичу да нису заборавили ни изјаву тадашњег начелника општине Источно Ново Сарајево, а данашњег градоначеника Источног Сарајева Љубише Ћосића.

- Он је тада изјавио сљедеће: "Познавајући ове људе који су већински власници Мофаса, њих уствари земљиште никад није ни интересовало, њих су занимали производни капацитети“. Иако их тада није занимало земљиште, хале и опрема, успјели су да укњиже сву имовину у власништво предузећа, одржавајући исто пет година у животу у складу са преузетом обавезом, након чијег истека га доводе у фазу гашења, остављајући преко 70 радника и њихове породице на улици. Изгледа да су сви заборавили да су ови радници и њихове тадашње колеге на својим рукама иселили опрему из храсничког Фамоса и на ливади подигли нове производне погоне,  у којима је тада радило преко 400 радника - наводи се у саопштењу ГО СДС Источно Сарајево.

Из СДС Источно Сарајево кажу да је остављена порука радника на вратима једне од хала "МОФАС"-а у Источном Сарајеву, која гласи "Затворено, хвала Вам, господо", како се у саопштењу СДС Источно Сарајево наводи, "очајни позив упућен свима нама, а срамно је да нико од званичних институција није реговао".

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    RAOP 06.08.2021. 18:44
    Riješiće ih, isto kao i radnike RAOP. Neka glasaju za crvenu sektu i svi njihovi problemi su riješeni
  • Generic placeholder image
    Mitar 05.08.2021. 16:48
    Ko je dao Famos, neka sada riješi i sve probleme koje je napravio.
    Znači SNSD je sve zakucao i narod ostavio na ulici.
    Sramota ....
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 12m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 45m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 11m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 24m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 53m
    3