Годишњица масакра српских цивила у насељу Жутица

21.05.2022. 14:13
0
ИЗВОР: srna.rs

У насељу Жутица у општина Милићи служен је парастос за осам српских цивила које су на данашњи дан 1992. године из засједе убиле муслиманске снаге на регионалном путу Милићи-Сребреница, а за тај свирепи злочин нико није одговарао ни након три деценије.

Тога дана прије 30 година убијени су Слободан Зечић /26/, Миленко Ковачевић /32/, Обренија Илић /34/, Мићо Лазаревић /18/, Миљана Обрадовић /54/, Недељко Кандић /38/, Младен Петковић /40/ и Војислав Шарац /72/.

Убијени су приликом напада на камион који је превозио раднике "Боксита" и мјештане села Подравање. Неколико путника бјегом у шуму успјело је да избјегне погибију.

Начелник општине Милићи Марко Савић изјавио је Срни да је то био страшан злочин у којем су настрадали цивили који ничим нису иницирали нити заслужили оно што им се догодило.

- Нажалост, за ово нико није одговарао. Надају се да ће неко заборавити, да ће нам досадити да помињемо и да се сјећамо, али оно што ми никада нећемо дозволити је да престанемо да подсјећамо на овај страшан злочин јер жртве то траже од нас - додао је Савић.

Он је упутио саучешће породицама, рекавши да је локална заједница уз њих и да неће престати да тражи истину и правду све док неко не буде положио рачун за злочин у Жутици.

- Наша је дужност и обавеза да имамо пијетет и да се боримо да све жртве буду уважене и добију правду, која је спора, али ипак достижна - навео је Савић.

Предсједник Борачке организације општине Милићи Драгутин Ђуричић рекао је Срни да га као човјека највише боли што за овај злочин нико није одговарао, што се овај предмет није помакао с мјеста, а обиљежава се 30 година од свирепог убиства.

- Кога да кривимо? Нисмо ми побили ове недужне људе, неко мора да одговара. Тужилаштво БиХ је заказало, јер овдје је јасан случај, настрадали су Срби цивили који никоме нису ништа скривили - додао је Ђуричић.

Представник породица погинулих бораца Ранка Савкић изјавила је Срни да је тужан и болан сваки помен, а посебан значај има овај гдје су погинули цивили-

- Шта су коме згријешили? Зато што су Срби, што су се враћали са својих имања или с посла, зато што су недужни, можда због тога нико од починиоца овог страшног злочина није одговарао - додала је Савкићева.

Бивши борац Драган Дурмић имао је 35 година када се догодио злочин у Жутици, а сјећа се као да је данас било.

- Дошао сам десет минута након напада и видио како гори камион, призор је био страшан. Нама је и данас болно, а онима који су ово урадили свеједно је колико је година прошло, они се понашају као да ништа није било јер их нико не терети за злочин - додао је Дурмић.

Десимиру Лазаревићу убијен је осамнаестогодишњи син Мићо, голобради дјечак, никоме ни крив ни дужан.

- Нема правде за Србе, као да је стока побијена, а не људи, невини, ненаоружани. Да је било дјеце и њих би поклали. Данас нас муслимани оптужују да смо агресори и њима то прође, а ми за својим најмилијим можемо само да тугујемо. Моје срце које је преживјело два инфаркта зна како ми је све ове године, живим без живота. Посебно је тешко када видимо да наша права и циљеве не можемо остварити, нема свјетлости за нас, бојим се да за ово нико неће одговарати - изјавио је Срни Лазаревић.

Парастос страдалим Србима служили су свештеници Љубиша Вујичић и Душко Глигић код спомен-обиљежја, на који су потом положени вијенци и запаљене су свијеће.

Борачка организација, уз подршку локалне заједнице и породица погинулих, обиљежава овај дан као сјећање на страдање цивила у Жутици.

За злочин у Жутици 2010. године процесуиран је мјештанин Јусуф Ахметовић, који је ослобођен кривице због, како је одлучио Суд БиХ, недостатка доказа.

Коментари 0
Повезане вијести
Ватрогасци цијелу ноћ гасили пожар у селу Вишковићи код Милића Ватрогасци цијелу ноћ гасили пожар у селу Вишковићи код Милића
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО) Стари Брод – зелена гробница (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 35m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 35m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    22h 9m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    6h 4m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 22m
    0