Горан Пандуревић: Риболов је велика страст и посебна љубав

14.03.2020. 20:09
0
ИЗВОР: Катера

Општина Пале располаже великим природним богаствима попут планина, шума, ријека и планинских потока, а међу тим ријекама највише се истичу Паљанска Миљацка и Мокрањска Миљацка, Прача и поток Бистрица, које су и најчешће локације локалних риболоваца.

На тим водама најчешће пецају и спортским риболовом се баве чланови Удружења спортских риболоваца (УСР) „Бистрица“ из Пала, којих у овом тренутку има око 140. Они првенствено раде на очувању и богаћењу рибљег фонда у ријекама на подручју општине Пале.

Дугогодишњи члан УСР „Бистрица“ Горан Пандуревић у изјави за Катеру каже да је риболов за њега посебна љубав и велика страст, као и хоби кроз који се изолује дубоко у природу, далеко од градске гужве и свакодневнице.

- У риболову сам активан већ десетак година, а постоји много разлога због чега се бавим овим спортом. Он ме, првенствено, опушта и смирује, пружа велико задовољство и истовремено подиже адреналин – каже Пандуревић.

Пандуревић каже да је његов метод пецања рибе вараличарење, односно спортски риболов на вјештачке мамце, који су имитација малих рибица или на спинере (лептири или кашике).

Он додаје да су планинске ријеке на подручју општине Пале изузетно атрактивне, али да нису довољно богате рибљим фондом, те да најчешће у посљедње вријеме, чланови УСР „Бистрица“ пецају на Прачи и Биоштици, која извире на подручју општине Соколац.

- Наше удружење се бави очувањем постојећег рибљег фонда, опремању риболовачког дома у Николићима, стварању веза и дружења са другим члановима удружења из окружења и другим активностима – истиче Пандуревић.

Март је период када почиње сезона риболова, која траје до краја септембра мјесеца сваке године. Правила за добар улов не постоје, односно правило је да нема правила.

Слика

Поред поточне пасмтрке, која је најчешћи избор паљанских риболоваца, у поменутим ријекама може се наћи и липљан, клен, кркуша и гаовица, док је младица у опасности и ради се на томе да се она не лови.

- Што се више пута изађе на воду, веће су шансе за добар улов. Ми најчешће пецамо пастрмку. На листи најугроженијих врста рибе налази се младица, гдје се у посљедње вријеме покрећу акције и забране риболова ове врсте рибе, са циљем очувања и опоравка ове популације – каже Пандуревић.

Пандуревић истиче да нажалост има и доста криволоваца, људи који ван активности удружења риболоваца самостално пецају рибу на паљанским и другим ријекама, па тако на неки начин кваре доживљај спортским риболовцима и беспотребно уништавају рибљи фонд.

- Криволова, нажалост, увијек има. Међутим, у посљедње вријеме све мање. Рибочувари раде све више на сузбијању ове непопуларне методе пецања рибе. Постоје и одређене казне у зависности од тежине прекршаја које лице учини на води – каже Пандуревић.

Слика

Када говоримо о највећим трофејима у риболову, Горан каже да је његов највећи улов до сада била пастрмка дуга 77 центиментара, коју је упецао на ријеци Прачи.

Пандуревић додаје да је природа нешто посебно што сваки човјек има, али понекад није довољно свјестан нити обазрив према њој.

- Ја природу обожавам и сваки слободан тренутак користим да одем и да уживам у природним љепотама које нас окружују. Нажалост, људи недовољно воде рачуна о животној околини и надам се да ће се свијест грађана пробудити и да ћемо схватити да природа није наша приватна својина, него да то остаје и нашим поколењима – каже Пандуревић.

Поред риболова, он се бави и планинарењем и често обилази планине Јахорину, Романију, Требевић у нашој околини, али и Маглић, Зеленгору, Тару, као и прашуму Перућицу, која је уз НП Сутјеску, за њега, идеална за љубитеље природе и авантуризма. 

За оне који имају велику жељу да се баве риболовом и који су заљубљени у ријеке, природу и жељни авантуре, Горан каже да од основне опреме за пецање морају имати такозвани ултра лаки прибор, односно штап за пецање дужине 2 метра, чизме или непропусни комбинезон, горе поменуте врсте мамаца и наравно, добру вољу и љубав према природи.

Риболов на Паљанској и Мокрањској Миљацки, Прачи и потоку Бистрици, али и другим ријекама на подручју града Источно Сарајево, представља посебан ужитак и страст за сваког риболовца.

Уколико желите да се бавите риболовом или посјетите УСР „Бистрица“ то можете учинити путем телефона 065 690 509 и јавити се предсједнику Удружења Деану Клачару или посјетити њихов дом у мјесту Николићи код Подграба.

 

 Новинар: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
На Сани уловио све саме капиталце (ФОТО) На Сани уловио све саме капиталце (ФОТО)
Марко Јелић побједник Стрим фишинг купа "Биоштица" Марко Јелић побједник Стрим фишинг купа "Биоштица"
Одржан Куп БиХ у риболову у Источном Сарајеву (ФОТО) Одржан Куп БиХ у риболову у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 27m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 0m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 41m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    22h 52m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 6m
    0