Гориво треба да буде испод двије марке

03.03.2020. 09:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пад цијена нафтних деривата на свјетском тржишту наставио је обарање цјеновника и у БиХ, па је тако на подручју Прњавора гориво могуће насути и за 1,75 КМ, а овај тренд би, тврде стручњаци, требало да слиједе и остале пумпаџије, јер имају простора да бензин и дизел снизе на испод двије марке.

Истовремено, цијене у Бањалуци и даље су знатно веће и износе од 2,17 КМ па навише, док је Семберија, традиционално, много јефтинија, па је гориво могуће насути за око двије марке по литру.

Милорад Славуљица, власник бензинске пумпе у којој Прњаворчани, те сви који пролазе кроз ову општину, гориво могу сипати за 1,75 КМ по литру, истиче да није у питању краткорочна цијена нити акција.

-И бензин и дизел на тој нашој пумпи коштају 1,75 КМ и тако ће остати док не дође до промјене набавне цијене. Основни разлог је то што је гориво појефтинило на свјетској берзи. Осим тога, имамо у близини једну пумпу која је снижавала цијене па смо се и ми на то одлучили- навео је Славуљица за "Независне".

Он додаје да су на његовим осталим бензинским пумпама цијене више, али не искључује могућност да ће их снизити.

-Свакако да ћу размишљати о томе да нашим потрошачима у овој тешкој ситуацији спустимо цијене на што је могуће ниже износе. И други пумпаши имају простора да спусте цијене- увјерава Славуљица.

Ипак, у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС наводе да је у свим локалним заједницама у РС недавно дошло до појефтињења горива, те да засад нема назнака да ће доћи до новог пада.

-На неким пумпама гориво је појефтинило за седам до десет фенинга, а на неким и више од тога. У међувремену, није било промјена када је ријеч о рафинеријским цијенама. Ако би дошло до корекција рафинеријских цијена, може доћи и до промјена на бензинским пумпама- потврдио је за "Независне" Зоран Берак, секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС.

Међутим, извор "Независних", који годинама прати кретања када је ријеч о енергентима, тврди да сви прометници имају још простора да снизе цијене.

-Ако је рентабилно власнику те бензинске пумпе у Прњавору, зашто није осталима? Пратио сам и најновије цијене на свјетском тржишту, али и рафинеријске, и тврдим да би гориво на свим пумпама требало да кошта двије марке, или испод тога. Ма нема никакве дилеме о томе- наводи наш саговорник.

А на бензинским пумпама у Бањалуци у протеклим данима није било већих осцилација. Екипа "Независних" обишла је четири бензинске пумпе и установили смо да су цијене горива на њима мање-више уједначене, тако да дизел кошта од 2,17 до 2,25 КМ, а бензини су од 2,17 до 2,29 марака по литру.

Цијена литра дизел горива и бензина на пумпама у Приједору креће се од 2,19 КМ до 2,25 КМ. Када је ријеч о ФБиХ, цијене су падале, а зависе од продајног мјеста - у Бихаћу дизел кошта од 2,16 па навише, а бензин од 2,21, у Сарајеву је дизел од 2,06, а бензин од 2,11, док у Мостару дизел и бензин коштају од 2,06 КМ па навише.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    10h 42m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 57m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    17h 48m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 15m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 7m
    0