"Госпођа Милихброт" испраћена громогласним аплаузом

10.12.2023. 20:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Дива српског глумишта Горица Поповић вечерас је у Источном Сарајеву одиграла монодраму "Госпођа Милихброт" у оквиру Међународног фестивала малих сцена и монодраме Републике Српске, а публика је за ово извођење наградила громогласним аплаузом.

Монодрама, коју је Поповићева режирала, сачињена је од кратких прича Бранислава Нушића, а радња је смјештена у тридесете године прошлог вијека.

Након завршетка монодраме у препуној сали Културног центра, Поповићева је рекла новинарима да су мушко-женски односи увијек били велика и неисцрпна инспирација, а да је Нушић ту био велики мајстор, који је одлично познавао менталитет људи са ових простора.

- Нушић је у себи имао и цинцарске, албанске и српске крви, тако да је добро познавао људе и односе међу људима и заиста је имао богато дело. Ово су приче које сам волела још од детињства. Имала сам његова сабрана дела и волела да их читам. Направила сам ту адаптацију тих његових причица о једној веселој удовици коју сам измислила, која прича о свом покојном мужу - појаснила је Поповићева.

Она је истакла да је "Госпођа Милихброт" веома добро прихваћена гдје год је изводи, јер је људи разумију.

Поповићева је рекла да је прије неколико година написала 20 кратких епизода у којима говори о Нушићевом животу и иде кроз мјеста гдје је он живио и радио, појашњавајћи да је ријеч о човјеку који је имао живот као 10 људи.

- Написала сам ту серију и сада улазимо у неку завршну фазу. Вјероватно ће на моју радост бити снимљена, јер људи о Нушићу знају само површно - истакла је Поповићева.

Сутра, посљедњег дана Међународног фестивала малих сцена и монодраме, од 13.00 часова публици ће се представити "Арт кварт" из Крагујевца са монодрамом "Живот пише љубавне романе", коју игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште "Пулс театар" из Лазаревца са монодрамом "Е, не дам бре", коју игра Маја Софронијевић.

Од 20.00 часова публици ће се представити "Дис театар младих" из Бањалуке са представом "Ја /о/ мени" у режији Велимира Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Након тога је предвиђено уручење награда и свечано затварање фестивала.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Вукадин: Број интервенција на десетогодишњем просјеку Вукадин: Број интервенција на десетогодишњем просјеку
Интерактивне радионице на тему "Приче о ријечима" у Дјечијој библиотеци у Источном Сарајеву Интерактивне радионице на тему "Приче о ријечима" у Дјечијој библиотеци у Источном Сарајеву
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
 • Егзодус Срба из Сарајева 1996. године (ВИДЕО)
  6h 40m
  11
 • Како су Копривице вратиле мошти Светог Харалампија у манастир Морачу
  7h 35m
  2
 • Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције
  2h 9m
  0
 • Велики пожар у Сарајеву, евакуисана школа
  23h 51m
  1
 • Пронађено тијело Радоја Станковића из Фоче
  1h 52m
  0