Стипендије за 55 студената првог, другог и трећег циклуса студија

23.09.2020. 13:13
0
ИЗВОР: Катера

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић потписао је данас уговоре за стипендирање 30 студената првог циклуса студија и 25 студената другог и трећег циклуса студија, за школску 2019/2020. годину.

- Ми смо данас додијелили стипендије за 30 студената првог циклуса, од тога 26 стипендија за просјек и четири за ученике генерација средњошколских центара са подручја града Источног Сарајева – рекао је Вуковић новинарима.

Он је додао да је Град додијелио и 25 једнократних стипендија студентима другог и трећег циклуса.

- Стипендисти првог циклуса морали су да имају просјек виши од 8 и то је, можда, мало строжи критериј него негдје друго, али имамо амбицију да додјељујемо стипендије само најбољима – појаснио је Вуковић.

Вуковић је подсјетио да Град, већ неколико година уназад, додјељује стипендије ученицима генерације средњошколских центара Пале, Соколац, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

- Студентима који су на другом и трећем циклусу студија, такође смо додијелили 25 стипендија и мислим да је то важно за наставно-научни процес на Универзитету у Источном Сарајеву. Градска управа овај универзитет доживљава као најважнију институцију која утиче на останак младих на овим просторима – нагласио је Вуковић.

Према Правилнику, како објашњава Вуковић, на конкурс су се могли пријавити само они који студирају на Универзитету у Источном Сарајеву и то је, додаје он, стимулација за младе људе који одлуче да студирају на овом универзитету.

Слика

- Ми тврдимо да на Универзитету у Источном Сарајеву станује знање и да нема потребе да се бирају други универзитети, бар за студијске програме на факултетима које имамо на подручју града – закључио је градоначелник Источног Сарајева.

Никола Кукрић, студент другог циклуса на Електротехничком факултету у Источном Сарајаву и асистент на овој високошколској установи један је од стипендиста Града Источно Сарајево.

- Драго ми је да Град подржава и стипендира младе људе који овдје студирају, живе и раде. Надам се да ће се та сарадња наставити и у будућности – рекао је Кукрић.

Маријана Шеховац, апсолвент Фармацеутског факултета у Сарајеву захвалила је градоначелнику и Управи града на финансијској помоћи.

Укупна средстав за први циклус студија износе 65. 000 КМ, а за други и трећи 10. 000 КМ, односно, појединачне стипендије за први циклус износе 1000 КМ, док за други и трећи износе 400 и 500 КМ, а биће исплаћене једнократно.

У буџету града за ову годину планирана су средства за додјелу 65 стипендија за школску 2019/2020. годину студентима треће и виших година првог циклуса студија, као и студентима другог и трећег циклуса студија.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 57m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 13m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 29m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 51m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 39m
    0