Stipendije za 55 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija

23.09.2020. 13:13
0
IZVOR: Katera

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković potpisao je danas ugovore za stipendiranje 30 studenata prvog ciklusa studija i 25 studenata drugog i trećeg ciklusa studija, za školsku 2019/2020. godinu.

- Mi smo danas dodijelili stipendije za 30 studenata prvog ciklusa, od toga 26 stipendija za prosjek i četiri za učenike generacija srednjoškolskih centara sa područja grada Istočnog Sarajeva – rekao je Vuković novinarima.

On je dodao da je Grad dodijelio i 25 jednokratnih stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa.

- Stipendisti prvog ciklusa morali su da imaju prosjek viši od 8 i to je, možda, malo stroži kriterij nego negdje drugo, ali imamo ambiciju da dodjeljujemo stipendije samo najboljima – pojasnio je Vuković.

Vuković je podsjetio da Grad, već nekoliko godina unazad, dodjeljuje stipendije učenicima generacije srednjoškolskih centara Pale, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

- Studentima koji su na drugom i trećem ciklusu studija, takođe smo dodijelili 25 stipendija i mislim da je to važno za nastavno-naučni proces na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Gradska uprava ovaj univerzitet doživljava kao najvažniju instituciju koja utiče na ostanak mladih na ovim prostorima – naglasio je Vuković.

Prema Pravilniku, kako objašnjava Vuković, na konkurs su se mogli prijaviti samo oni koji studiraju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i to je, dodaje on, stimulacija za mlade ljude koji odluče da studiraju na ovom univerzitetu.

Slika

- Mi tvrdimo da na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu stanuje znanje i da nema potrebe da se biraju drugi univerziteti, bar za studijske programe na fakultetima koje imamo na području grada – zaključio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Nikola Kukrić, student drugog ciklusa na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajavu i asistent na ovoj visokoškolskoj ustanovi jedan je od stipendista Grada Istočno Sarajevo.

- Drago mi je da Grad podržava i stipendira mlade ljude koji ovdje studiraju, žive i rade. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti – rekao je Kukrić.

Marijana Šehovac, apsolvent Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu zahvalila je gradonačelniku i Upravi grada na finansijskoj pomoći.

Ukupna sredstav za prvi ciklus studija iznose 65. 000 KM, a za drugi i treći 10. 000 KM, odnosno, pojedinačne stipendije za prvi ciklus iznose 1000 KM, dok za drugi i treći iznose 400 i 500 KM, a biće isplaćene jednokratno.

U budžetu grada za ovu godinu planirana su sredstva za dodjelu 65 stipendija za školsku 2019/2020. godinu studentima treće i viših godina prvog ciklusa studija, kao i studentima drugog i trećeg ciklusa studija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    11h 36m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    11h 42m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    11h 40m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    1h 18m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    10h 31m
    0