Град Бихаћ затвра воду кампу “Вучјак”

21.10.2019. 09:13
0
ИЗВОР: klix.ba

Камп Вучјак код Бихаћа могао би данас бити угашен уколико градске власти спроведу одлуку о престанку пружања подршке за неадекватну локацију за прихват миграната.

Градске власти су за данас најавиле обуставу довода воде и одвоза смећа из Вучјака.

Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у Унско-санском кантону засједаће данас у Бихаћу гдје ће између осталог бити ријечи и о будућности кампа Вучјак.

Камп је од највиших хуманитарних инстанци проглашен катастрофалним због изузетно лоших услова боравка. Европска унија више је пута опоменула локалне и државне власти да пронађу нову локацију, али сваки досадашњи приједлог није наишао на одобрење Брисела.

Како јавља репортер портала Клиx из Крајине, будућност кампа зависи од резултата сједнице Оперативне групе која би могла подржати одлуку о гашењу кампа Вучјак, односно прекиду подршке за ову локацију која је проглашена нехуманом и ван стандарда УН и Европске уније.

Уколико се то деси, Крајина и Бихаћ нису спремни за неколико стотина миграната који би у случају распуштања кампа могли остати незбринути. Овај камп је прошле седмице био дом за чак 2.000 миграната, али су они полако одлазили према хрватској граници гдје би окушали срећу у преласку.

Црвени крст је раније упозорио да би гашењем ионако неадекватног кампа готово сигурно била узрокова хуманитарна криза јер би становници Вучјака остали без организованог оброка.

И Црвени криж је због катастрофалних услова прво најавио повлачење из кампа али је због хуманитарних и моралних разлога одустао од те накане.

Подсјећамо, Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у Унско-санском кантону (УСК) раније је забранила објектима Бира и Мирал продужавање уговора о изнајмљивању за смјештај мигранта, јер нису основани као специјализоване установе намијењене за прихват и смјештај оних који траже азил у оквиру Министарства безбједности БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу Напад у Бихаћу: Избоден бивши свјетски вицешампион у кикбоксу
Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене Ближи се камп Црвене звезде у Источној Илиџи, пријаве још увијек отворене
Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната Ухапшене двије особе због кријумчарења миграната
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    13h 50m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 34m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    7h 19m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    4h 18m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    4h 24m
    0