Градилишта вапе за инжењерима и армирачима

05.11.2019. 09:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Најчешће неправилности које је за девет мјесеци ове године утврдила Републичка урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција односиле су се на недостатак стално запослених грађевинских инжењера и квалификованих грађевинских радника на контолисаним мјестима, потврђено је за "Независне" у Инспекторату РС.

-По налогу Инспекције, субјекти контроле су накнадно запослили четири дипломирана инжењера разних струка и 56 квалификованих радника- истакли су у Инспекторату.

Према њиховим ријечима, утврђене неправилности су се односиле и на недостатак одговарајуће просторно-планске, урбанистичко-техничке и друге документације на нивоу јединица локалне самоуправе те на текућа испитивања стратешких материјала, бетона и асфалта и посједовање атестне документације за исти.

За девет мјесеци ове године Инспекција је у области урбанизма и грађења извршила 467 контрола, од чега је 96 било са утврђеним пропустима у раду.

-Између осталог, у  17 случајева инспектори су забранили обављање дјелатности због неиспуњавања услова за рад прописаних одређеном лиценцом- појаснили су.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори РС, казао је да је чињеница  да је све мањи број квалификованих радника који на адекватан начин могу одговорити радним задацима у области грађевинарства. Навео је да је све мање и младих које ова врста посла занима да би могли преузети знање од старијих искусних радника, а који су пред заласком радне каријере.

Казао је да ће привредна друштва из области грађевинарства у  РС у наредној, као и претходној грађевинској сезони имати огромних проблема у погледу недостатка стручне и квалификоване радне снаге.  Упозорио је да домаћа предузећа имају огроман проблем с недостатком стручне радне снаге, те да је тешко очекивати да ће се из домаћих ресурса стање у наредном периоду поправити, иако, како каже,  у сектору грађевинарства стално долази до повећања зарада радницима.

Истакао је да је недостатак радника евидентан у свим фазама у процесу изградње грађевинског објекта, па тако недостаје краниста, зидари, тесара, армирача, фасадера, керамичара, молера, монтера електроенергетских постројења и других.

Додао је да највећа опасност у будућем периоду јесте проблем одласка стручњака свих занимања у области грађевинарства у земље ЕУ.

-Један од начина превазилажења овог проблема је преквалификацијом радника непотребних тржишту рада за занимања која су потребна привреди - дакле програмима оспособљавања одраслих- сматра Петровић.

Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, навела је да је евидентан недостатак радне снаге у грађевинарству.

-Логично је да ће ако у једној фирми један човјек ради посао који би требало да раде тројица тај посао да трпи и да ће да се дешавају ствари које се не би иначе дешавале и логично је да један за тројицу не може вући- нагласила је Врабичићева.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Незгода на градилишту: Тешко повријеђен радник из Турске Незгода на градилишту: Тешко повријеђен радник из Турске
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    9h 26m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    9h 6m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    12h 29m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    13h 26m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    10h 23m
    0