Грађани БиХ који купе ауто у Њемачкој имају право на поврат ПДВ-а

28.09.2020. 09:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због мањег пада цијена половних возила у Њемачкој и дисциплинованих њемачких возача који воде рачуна о одржавању, а аутомобиле возе по добрим путевима, највећи број грађана БиХ жели свој половни аутомобил увести из те земље.

Међутим, судећи према информацијама које смо добили у Њемачком ауто-мото клубу (ADAC), многи грађани држава које нису чланице EУ не знају за посебне привилегије које та земља омогућава за увоз половних возила из ње.

Како су рекли за "Независне", Њемачка нуди купцима који возила извозе из ЕУ могућност да изврше поврат пореза на додану вриједност (ПДВ), који у Њемачкој од средине ове године износи 16 одсто, а до тада је био 19 одсто.

Да би грађани БиХ могли добити поврат ПДВ-а на половни аутомобил који су купили у Њемачкој, потребно је да нађу продавача половних возила у Њемачкој који ту могућност нуди. Наиме, неки ауто-плацеви не желе понудити ову могућност, па грађани треба да се информишу и затраже да ту могућност унесе у уговор о продаји.

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ "Независним" је, такође, указано на још једну релативно скорашњу новину - ако грађанин купује возила њемачке производње, попут фолксвагена, BMW-a, аудија и мерцедеса, осим обрасца EUR-1 којим се  доказује европско поријекло, треба знати да бх. органи спроводе додатне провјере, а док се чека на резултате провјере, потребно је положити гаранцију или обезбиједити евентуални царински дуг у случају негативне провјере. У овом случају ради се о скандалу у вези с издувним гласовима који је прије неколико година погодио њемачке произвођаче, па је потребно провјерити да ли продато возило спада у групу оних који се не смију извозити. Свако ко увози аутомобил може на страници https://www.gansel-rechtsanwaelte.de/formulare/abgasskandal-online-check прије финалне куповине сам провјерити да је то конкретно возило обухваћено скандалом. Међутим, у ADAC кажу да ако купујете возило код дилера, ове провјере се спроводе аутоматски.

У ADAC су рекли "Независним" да је за поврат ПДВ-а потребно у року од три мјесеца од куповине на спољној граници ЕУ добити потврду да је возило прешло границу. Без те потврде немогуће је повратити ПДВ.

- Поврат ПДВ-а треба затражити од трговца који је возило продао, а не од њемачке царине или Финансијске службе - нагласили су они за "Независне".

Осим на спољној граници ЕУ, продају аутомобила потребно је пријавити у Царинској служби Њемачке у мјесту куповине, односно регистрације возила, а возило мора имати важећу потврду о техничком прегледу односно ТУВ, који се у Њемачкој спроводи сваке двије године.

У мјесту куповине потребно је набавити пробне таблице и обезбиједити формулар EUR-1 уз остале формалности и таксе које могу коштати неколико стотина евра, а треба питати дилера који возило продаје да ли они нуде ову врсту услуге, која може трајати неколико дана од продаје до извоза аутомобила.

Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ, рекао је за "Независне" да половно возило након увоза мора проћи хомологацију у овлаштеном сервису, након чега се одлази у неку од царинских испостава како би се извршило царињење.

Број увезених аутомобила најмањи у протеклих десет година

У БиХ је од почетка године до краја августа увезено 26.127 возила вриједности око 419 милиона марака, а укупно је плаћено 77 милиона марака дажбина, рекао је "Независним" Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Од овог броја, нешто мање од 5.000 су нови аутомобили, док се остатак односи на половњаке.

Иначе, како је рекао, прошле године у истом периоду увезено је око 57.000 аутомобила, што значи да је пад више од 50 одсто. С обзиром на то да је број продатих аутомобила у БиХ 2010. износио око 32.700 и да од тада стално расте, број продатих возила најмањи је у протеклих 10 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Леверкузен први пут у историји првак Њемачке Леверкузен први пут у историји првак Њемачке
Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску
Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор Више од 22 одсто Нијемаца не може да приушти седмодневни одмор
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 53m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 57m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 50m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 41m
    0