Грађани исељавају, Додик би да им "мијења свијест"

06.07.2024. 11:12
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Иако демографски подаци јасно показују да се Република Српска незаустављиво празни јер је у посљедњој деценији изгубила преко 56 хиљада становника, политичари одговорност за то неријетко пребацују на саме грађане, умјесто да се запитају колико је на то утицало њихово понашање?

Република Српска више од дбије деценије има негативан природни прираштај, међутим још већи проблем је исељавање становништва у иностранство, а претпоставке су да је у посљедњој деценији Републику Српску напустило више од 100 хиљада станвоника.

У иностранство одлазе читаве породице, међутим политичари у том демографском мраку не виде кривце у политикама које воде, већ их покушавају наћи у грађанима.

Тако предсједник Републике Српске разлоге за одлазак становништва види у њиховој неосвијештености.

- Срби су у цјелини, читав регион свакако суочени са одређеним демографским проблемима и оно што желимо да видимо како реаговати на свијест људи који живе на овим просторима како би их усмјерили и ојачали њихово увјерење прије свега да живе на овим просторима - поручио је недавно Милорад Додик. 

Ова изјава отворила је питање да ли грађани заиста напуштају Републику Српску због недостатка свијести да требају остати на свом огњишту, или је проблем у нестабилној политичкој ситуацији, ниском стандарду и високој корупцији на свим нивоима – за шта су одговорни нико други него политичари?

- Мислим да не стоји та изјава, да ли је исхитрена изјава или каква је већ, да ми грађани Републике Српске морамо мијењати свијест јер ако будемо мијењали свијест, ако се будемо одрицали Републике Српске као што се поједини одричу Републике Српске, Дана Републике Српске и тако даље..питање је шта ће остати од Републике Српске?

Погледајте гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу и видите те младиће и дјевојке који се нису одрекли свог идентитета који нису промијенили свијест и због тога они почивају у темељима Републике Српске. Знамо добро како се зову људи који мијењају свијест – зову се ратни профитери - сматра социолог Владимир Васић. 

Видео: БН

Разлози за егзодус становништва су бројни, објашњавају демографи, међутим одговорност за то се никако не може пребацити на грађане.

- Управо одсуство политика које би успјеле на овом плану јесте и узрок стања у којем се налазимо дакле и схватање грађана у каквом друштву живе и да ли овдје треба да наставе своју будућност да заснивају породице јесте обликовано управо утицајем политике и стратегије популационе политике коју немамо и тако даље дакле - каже демограф Александар Чавић. 

Бројне скупе али неефикасне пронаталитетне мјере, кажу демографи, уз стање у којем добро само ужем кругу људи који су блиски владајућим политичарима, тешко је очекивати икакве позитивне промјене, колико год надлежни покушавали стање приказати бољим, а кривицу усмјерити на неког другог.

Коментари 0
Повезане вијести
Невесиње: Усљед невремена уништен кров на школи, вода текла учионицама Невесиње: Усљед невремена уништен кров на школи, вода текла учионицама
Српска богатија за 29 беба Српска богатија за 29 беба
Почела исплата права из система дјечије заштите Почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Обиљежавање Дана учитељ(иц)а - 5. октобар
    22h 45m
    0
  • Катастрофа на путу Јабланица - Мостар: У потпуности нестала цеста код Комадиновог врела
    22h 53m
    0
  • Спашен дјечак којем су родитељи погинули на лицу мјеста
    16h 13m
    0
  • "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
    22h 44m
    1
  • Новинари се пробили до Доње Јабланице: "Четрдесет људи се води као нестало"
    21h 8m
    0