Грађани на удару масовног скока цијена хране

23.07.2021. 11:32
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од 47 производа које користимо за храну и пиће, обухваћених статистичким истраживањем у Српској, чак 31 је у протеклих годину дана поскупио, или у процентима изражено - 66 одсто.

Показала је то анализа "Независних новина" базирана на информацијама Републичког завода за статистику о просјечним потрошачким цијенама за јуни ове и прошле године.

Поскупјели су рижа, брашно, хљеб, јунетина, телетина, свињетина, пилетина и свјежа пастрмка. Грађани више плаћају и шункарицу, млијеко, тврдокорни сир, јаја, маслац, маргарин, уље и шећер.

Између осталог, на списку су и банане, суве шљиве, купус, пасуљ, парадајз и мрква. У трговинама су више цијене и меда и кафе, а овај кофеински напитак скупљи је и за кафанским столом.

Уколико се одлучите хранити у ресторану или посластичарници, цех је сада већи него годину раније, пошто су у међувремену скочиле цијене и шницле са прилогом, сирнице, парчета торте...

Коментаришући ове податке, борци за заштиту потрошача наглашавају да овако више не може те да је потребно хитно реаговати и зауставити раст цијена, али и повисити плате.

Подвлаче да нови удар на џепове грађана тек слиједи, и то веома брзо, пошто стиже јесен, када добар дио становништва набавља дрва за огрев, а ваља припремити и ђаке за школу те студенте за факултет.

- Раст цијена је евидентан, смањење грамаже такође. Тако да, када се у обзир узму све ове најаве о поскупљењу житарица, брашна и хљеба, биће то поново прича о једном огромном удару на џеп потрошача - рекла је за "Независне новине" Муриса Марић, извршна директорица у Удружењу грађана ДОН Приједор.

Подсјетила је да невладин сектор стално упозорава на тиха поскупљења од неколико фенинга, али када прође година, а подвуче се црта, онда то у коначници буде велики износ.

- Ово једино носиоци власти могу да зауставе. Морају се знати марже, као што је то некада било. А што се тиче послодаваца, свједоци смо да нигдје нема ни радника. Ја не знам кад послодавци мисле промијенити став. Ево, ових дана стигла је дијаспора, обрћу се велике количине новца. Да ли ће то бар на неколико мјесеци утицати на плате радника? Неће сигурно - критикује Марићева.

Забринута је за раднике и Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске, која истиче да овакав раст цијена није пратио и раст плата у једнаком обиму.

- Најнижа плата је у прошлој години била 520 марака и до јуна ове године је била иста. Истовремено, чињеница је да је много тога поскупјело те да се то осјети, али нисам ни мислила да је ријеч о толико артикала - нагласила је Врабичићева у изјави за "Независне новине".

Према њеним ријечима, усљед овакве ситуације сигурно је да слиједе нова задуживања грађана.

- Без кредита, нити се могу купити књиге, нити ципеле, а о већим радовима апсолутно нећу ни да говорим. Не знам колико уопште људи има простора за нове кредите. Ја се опет на основу свега тога бојим да ће људи и даље одлазити - нагласила је предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске.

Према подацима Савеза синдиката Републике Српске, синдикална потрошачка корпа за мај коштала је 1.930 КМ, од чега је само за прехрану требало издвојити 742 марке.

Са друге стране, према јуче објављеним подацима Републичког завода за статистику, просјечна плата након опорезивања (нето плата) исплаћена у јуну износила је 994 марке.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 19m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 19m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 53m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 48m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 6m
    0