Грађани посебну пажњу да посвете заштити имовине током одмора

02.07.2023. 09:17
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске апелује на грађане да у љетним мјесецима у сезони годишњих одмора посебну пажњу посвете заштити своје имовине током дужег одсуства, те на тај начин помогну да њихова имовина не постане мета лопова.

- Љетни мјесеци су период кад је појачан ризик од извршења кривичних дјела криминогених лица, те из тог разлога превентивне мјере самозаштите умањују ризик од угожавања имовине грађана - наводи се у саопштењу МУП-а Српске.

Из МУП-а наводе да проводе планиране превентине мјере на спречавању вршења имовинских кривичних дјела, али су и превентивне мјере заштите јако значајне.

- Неке од превентивних мјера за грађане који ће дужи временски период боравити ван куће су да увијек закључавају улазна врата и затворе све прозоре или балконска врата, као и таван и подрум - додају из МУП-а.

Осим тога, како је наведено, важна је и исправност расвјетних тијела у згради, браве на заједничким просторијама, адекватно освјетлити унутрашњост, па и вањски дио, прилаз кући или стану путем сензорских свјетиљки.

Из МУП-а Српске истичу да је освјетљење један од најважнијих "застрашивача".

- Немојте уз кућу остављати предмете који омогућавају лакше пењање, попут љестава или сандука. Уколико сте у могућности, осим главне браве на улазним вратима, уградите и додатну, помоћну браву, аларме, расвјету на објекату са сензорима покрета, видео надзор и слично - наводе из МУП-а.

Грађани, како се додаје, не треба да остављају кључ од улазних врата испод отирача, у папучама, саксијама за цвијеће и слично, јер то су уобичајена мјеста, која самим тим ни криминалцима нису "скривена".

- Пожељно је да се новац, златни накит и други вриједнији предмети из куће, за вријеме дужег одуства, дају на чување лицу од повјерења или у трезор банке - додаје се у саопштењу.

Када су грађани одсутни, како је наведено, потребно је да дом одаје утисак да није празан, односно да га неко редовно обилази, диже ролетне, пали свјетла, отвара прозоре, гаражу и слично.

- Све покретности је потребно `ставити под кључ`, бицикла ставити у оставе, гараже, стан или кућу, склонити са погледа алатке, косилице и све предмете од веће вриједности који иначе буду око куће - наводе из МУП-а.

Осим тога, како се додаје, грађани не треба да објављују на друштвеним мрежама одлазак на путовања, нити сличне информације и фотографије које потврђују да су са породицом тренутно одсутни ван мјеста пребивалишта, односно на годишњем одмору.

- Бесплатна телефонска линија 122 је 24 часа дневно на располагању грађанима уколико примјете сумњива понашања непознатих лица у својој згради или комшилуку, на паркингу или непосредном окружењу. Позивамо их да пријаве такве ситуације полицији - наводе из МУП-а Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    13h 7m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    11h 9m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    10h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    10h 7m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    9h 10m
    1