Грађани смјештени у хотелски карантин ступили у штрајк глађу

20.04.2020. 11:35
0
ИЗВОР: Srpska.info

Грађани БиХ смјештени у карантин Хотела Зеница данас су одбили храну и ступили у штрајк глађу због незадовољства надлежних који су увели овај начин карантина.

Федерални штаб цивилне заштите донио је одлуку да се држављани БиХ смјештају у карантин у трајању од 28 дана у установе у којима ће имати све оно што им је потребно за нормално функционисање. На подручју Зеничко-добојског кантона су одабрана четири смјештаја и то три хотела и један мотел, а прво незадовољство изразили су грађани смјештени у Хотел Зеница.

Већ прве вечери су рекли да је овакав начин карантина незамислив те да не желе бити дио система који на штету свих других грађана њима плаћа смјештај у хотелу с четири звјездице те су тражили кућну изолацију уз пријетњу да ће ступити у штрајк глађу ако се то не догоди.

Како ништа није подузето, грађани који су с границе превезени у ове смјештајне јединице у ЗДК ступили су у штрајк глађу.

– Од синоћ нико не једе. Никоме не отварамо врата, па ни да нам температуру измјере. Један човјек већ три дана ништа није јео, а ако овако настави умријеће – казао је Мирсад Шушић који се налази у хотелу Зеница.

– Отишао сам од своје куће, жене и дјеце прије 52 дана у Хрватску на посао и да би чекао све, да се ситуација поправи, нисам долазио 50 дана. Ево вратио сам се у петак након чега ме је власт затворила као највећег криминалца. Здрав сам, немам фамозну грипу и од синоћ су људи у хотелу ступили у штрајк глађу. Шта ће се даље дешавати, то је до наше власти – каже Шушић.

Њих је прије неколико дана обишла и делегација Кризног штаба ЗДК на челу с министром здравства ЗДК Аднаном Јупићем који је рекао да овај модел карантина није ефикасан те су затражили од Федералних надлежних институција, које су донијеле ову одлуку, и њено поништење, али то се није догодило.

Јупић је у ранијим изјавама за Фену казао да у ЗДК имају капацитете за карантински смјештај 130-140 људи те да је око 95 људи смјештено у објектима.

– Врло мало објеката у ЗДК испуњава услове да буду карантински смјештај. Оно што ми нисмо хтјели и нећемо никада урадити, а то је да неструка влада струком. Ако сте тражили карантин, добићете прави карантин – казао је тада Јупић.

Управо кућна изолација и редовна контрола грађана у Зеничко-добојском кантону је осигурала веома мало број обољелих и ефикасан начин борбе против корона вируса, што је похвалио и премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић, додавши да се из ЗДК има шта преписати, након чега су донијели одлуку о смјештају у хотелске и мотелске изолације.

Џенита Шабановић-Омић је из Њемачке, а по доласку на границу превезена је у Хотел Зеница. За Klix jе изјавила да је услуга у хотелу на нивоу, како храна, тако и смјештај, али да се новац за њихов боравак може преусмјерити на много битније ствари

– Мислимо да није реално да се буџетски новац троши на овакве ствари. Наши захтјеви су да се укине карантин овог типа или да се смањи с вртоглави 28, на 14 дана. Кућна изолација је сасвим уреду, мислимо да се ови новци могу преусмјети на много битније ствари. У посјети су нам били представници кантоналних власти, рекли су нам да они не доносе одлуке него Федерални кризни штаб. На наше питање када ће нас тестирати одговор је био – никад – изјавила је Шабановић-Омић.

За сада није познато шта ће бити са грађанима у хотелима и мотелима на подручју кантона нити да ли ће Федералне институције ову одлуку поништити и грађане вратити у кућну изолацију.

Коментари 0
Повезане вијести
Земља затрпала рудара, у току акција спасавања Земља затрпала рудара, у току акција спасавања
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 40m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 53m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 24m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 47m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 44m
    0