Грађани Српске дужни 375 милиона КМ

19.11.2021. 10:09
2
ИЗВОР: Глас Српске

Добит микрокредитних организација (МКО) у Републици Српској за девет мјесеци ове године износила је 16,56 милиона марака, што је за 7,1 милиона марака више у односу на исти период лани, подаци су Агенције за банкарство РС.

Према подацима наведеним у извјештају за микрокредитни сектор микрокредитна друштва су остварила добит од 16,54 милиона марака, док је код микрокредитних фондација забиљежен добитак од 24.000 марака.

Осим добити, порасли су и кредити, па је тако укупна задуженост у микрокредитном сектору на крају септембра ове године износила нешто више од 383 милион марака, што је за 35 милиона више у односу на исти период прошле године.

Од укупног износа, на кредите пласиране физичким лицима односило се нешто више од 375 милиона марака. 

Судећи према подацима у извјештају грађани су повећали задуженост у микрокредитном сектору за 33 милиона марака у односу на деветомјесечни извјештај 2020. године. 

У истом периоду порасли су и кредити пласирани правним лицима па је тако задуженост правних лица у микрокредитни друштвима и фондацијама на крају септембра ове године износила 7,5 милиона, док је у истом периоду лани била 6,5 милиона марака.

Укупна ЕКС пондерисана каматна стопа за кредите организација чије је сједиште у Српској износила је 34,28 одсто, што је значајно више у односу на крај прошле године када је износила 23,55 одсто.

Економиста Зоран Павловић сматра да ови подаци показују да финансијско тржиште оживљава за разлику од прошле године када је све било доста успорено.

"Порасла је потреба за микрофинансирањем с обзиром на то да су људи у беспарици и да им и за текуће животне потребе треба новац. С друге стране, имајући у виду да расте тражња за микрокредитима, логично је и да расту камате на те зајмове па с тога не чуди и већа зарада микрокредитног сектора", истакао је Павловић за Глас Српске.

Појашњава да је ово скуп начин финансирања, али често једини могућ.

- Многи немају избора, с обзиром на то да су им кредити у комерцијалним банкама недоступни, јер су системи обезбјеђења пласмана физичким лицима врло строги, док је у микрокредитним организацијама задуживање много једноставније - казао је Павловић.

Банке

Према извјештају Агенције за банкарство РС за девет мјесеци ове године банке у Српској зарадиле су 95,8 милиона марака што је за 35,8 милиона КМ више у односу на исти период лани. 

Повећани су и укупни кредити у банкама за 173,4 милиона КМ и на крају деветог мјесеца износили су 5,7 милијарди марака. 

Осим тога, дошло је и до раста депозита, који су на крају септембра износили 7,3 милијарди марака.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Goran 19.11.2021. 14:45
  Samo neka se trosi,
 • Generic placeholder image
  stanovnik 19.11.2021. 11:15
  Kukala nam nije majka
Повезане вијести
Билећки добровољци помагали на најтежим ратиштима Билећки добровољци помагали на најтежим ратиштима
Кострешевић: Предузећемо све да буде расвијетљен сваки детаљ убиства Кострешевић: Предузећемо све да буде расвијетљен сваки детаљ убиства
Спомен-плоча убијенима у усташком покољу у селу Камен биће освештана у суботу Спомен-плоча убијенима у усташком покољу у селу Камен биће освештана у суботу
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  8h 3m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  8h 38m
  0
 • Ухапшени приликом примопредаје четири килограма кокаина
  19h 39m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  2h 30m
  0
 • Александри Илић потребна помоћ да оде на бањско лијечење
  20h 46m
  0