Грађани Српске и даље гомилају храну, плаше се несташице и поскупљења

15.03.2022. 11:03
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Српској и даље не јењава помама за гомилањем основних животних намирница, прије свега брашна и уља, због чега су поједини маркети ограничили количину ових производа које грађани могу да пазаре.

Људи страхују да би ускоро на нашем тржишту могла за завлада несташица ових роба, а један од разлога је и то што земље окружења забрањују извоз пшенице, брашна, уља…

Мађарска је забранила извоз житарица и уља, Србија пшенице и брашна, а ријеч је о државама из којих набављамо убједљиво највише житарица.

Док власти апелују на људе да не праве залихе хране, грађани се плаше да ће, због посљедица потреса на глобалном плану, и код нас бити само горе. Не крију да истовремено страхују како од поскупљења, тако и од тога да би могло да дође до несташице основних животних намирница.

– Јуче сам купила још два џака брашна. Уз залихе које сам имала, мирна сам бар пола године. У шпајзу имам и десетак литара уља, неколико паковања шећера, макарона и риже, злу не требало. Све и да не буде несташице, јасно је да ће храна бити све скупља, тако да ће резерве купљене по нижим цијенама свакако добро доћи – каже Даринка Б. из Бањалуке.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да постоје одређени проблеми у транспорту пшенице из Мађарске, која је ограничила извоз, док се очекује да у наредним данима крене промет из Србије. Поручују да на тржишту Српској има довољно жита, брашна, уља и других производа, те апелују на грађане да  не гомилају намирнице.

– Тиме се могу изазвати краткорочне несташице на тржишту, што би довело до раста цијена – упозоравају из министарства.

Додају да, с обзиром на значајне количине брашна и пшенице коју има Србија, грађани Српске не треба да страхују да ће остати без брашна и пшенице, нити да праве непотребне залихе.

– Осим што можемо да рачунамо на помоћ Србије, у Српској тек предстоји жетва пшенице, а количине које можемо произвести за своје потребе, без извоза, крећу се око 90 одсто наших потреба – поручили су из овог министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО) Влада драстично смањује накнаде за незапосленост (ВИДЕО)
Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  8h 1m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  4h 8m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  6h 15m
  8
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  8h 6m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  8h 13m
  1