Грађани Српске на мети превараната на друштвеним мрежама

02.09.2021. 19:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Лаковјерни грађани у Републици Српској, БиХ, али и региону свакодневно су на мети превараната који путем Интернета на различите начине покушавају доћи до незаконите зараде, али један начин преваре се ипак, издваја и на њега често упозоравају надлежне безбједносне агенције.

Посљедње у низу упозорења стигло је из МУП Средњобосанског кантона о лажним америчким војницима који нуде велику зараду лаковјерним грађанима.

Наравно, да би се дошло до велике зараде, неопходно је уплатити новац на рачун “војника”.

Поступајући по пријавама, полицијски службеници су између осталих, евидентирали интернет преваре које се манифестују на веома специфичан начин.

Наиме, ради се о интернет преварама гдје се грађани контактирају путем и-мејла или неком другом врстом интернет комуникације, од мушкарца или жене који се представљају као припадници "Оружаних снага САД-а", често као учесници у мировним мисијама у Сирији и Ираку.

– Том приликом, они нуде грађанима да им пошаљу већу количину новца коју су пронашли у тим мисијама, а заузврат да би се све реализовало, од грађана траже да им уплате одређену количину новца или да им пошаљу личне податке, односно број банковне картице, личне карте и слично – упозорили су из МУП-а СБК.

У оваквим ситуацијама грађани веома често буду преварени тако што уплате одређени износ новца или дају наведене податке и на тај начин омогуће преварантима да им нанесу озбиљну материјалну штету.

– Сходно наведеном, упозоравамо грађане да воде рачуна о свим облицима интернет превара, укључујући и овај специфични облик, јер једино на такав начин могу спријечити преваранте да их материјално оштете. У сарадњи са надлежним тужилаштвом службеници полиције у оквиру својих надлежности предузимају законом прописане мјере и радње на расвјетљавању оваквих и сличних превара, као и на процесуирању њихових починалаца – саопштено је из МУП СБК.

Колико управо овакав начин преваре пролази код лаковјерних грађана говори да су идентични случајеви забиљежени како код нас, тако и у регион.

Слика


Остала без 12.000 КМ и “младожење”

У априлу ове године жена из Добоја пријавила је полицији да је остала без 12.000 КМ, али и без младожење , тачније “војника из САД”, с којим се дуже вријеме дописивала на "Фејсбуку", а који јој је обећао да ће је оженити.

У Полицијској управи Добој навели су тада да је “млада” у пријави навела да ју је преварио непознати мушкарац који јој се представио као амерички војник који се налази у Сирији.

– Оштећена је с њим контактирала преко "Фејсбука" и договорили су да ће се вјенчати. Мушкарац је обећао да ће доћи код ње на подручје Добоја, али ће јој претходно послати пакет у коме су се налазили наводни папири потребни за вјенчање, као и већа количина новца – саопштено је раније из ПУ Добој.

У полицији су објаснили и да је “младожења” жени обећао да ће тај пакет на њену кућну адресу донијети његов агент.

– Наводни агент јој се јавио из Сарајева и рекао да је потребно да му преко "Вестерн јуниона" уплати 12.000 КМ како би платио царину за пакет. Не сумњајући ништа, жена је уплатила тражени новац, да би убрзо схватила да је била жртва преваре – навели су у полицији.

Са цијелим случајем упознато је добојско тужилаштво и покренута је истрага како би се открило ко стоји иза преваре.

Идентичне преваре и у региону

Сличне преваре у режији “америчких” војника пријављене су и у Хрватској.  И у овом случају мета је била лаковјерна жена, а према наводима из пријаве она је путем друштвених мрежа ступила у контакт с особом која се лажно представила као амерички војник у мировној мисији те затражила од ње да на његово име уплати већу суму новца.

Он је обећао да ће јој заузврат поштом послати новац и злато.

Након тога 37-годишњакиња је средином седмице непознатој особи уплатила новац, те убрзо добила још једну поруку како је потребно уплатити додатна новчана средства, јер је наводно претходна пошиљка заплијењена.

Слика


Жена је тада схватила да се, заправо, радило о превари.

Ово није први случај у којем људи, који се представе као амерички војници на мировним мисијама траже новац од особа до којих дођу путем "Фејсбука".

Прошле године тако су, на подручју Полицијске управе бјеловарско-билогорске у Хрватској забиљежена два случаја преваре женских особа, старости око 60 година, од непознатих починилаца, корисника лажних "Фејсбук" профила на којима се представљају као амерички војници који се налазе негдје у "мисијама" широм свијета.

Затворска казна

За кривична дјела преваре запријећене су различите затворске казне у зависности од износа материјалне штете која је причињена оштећеном.

Уколико материјална штета прелази 10.000 марака преварант се може осудити до пет година затвора, а за штету преко 50.000 марака чак и до 10 година.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    9h 56m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 4m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 17m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    3h 47m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 5m
    0