Грађани желе да усвоје дјечака из Дервенте

25.01.2020. 12:25
0
ИЗВОР: Srpska.info

Бебу, коју је јуче ујутру мајка В. Н. оставила у хаустору зграде у Улици Српске војске у Дервенти, спасили су полицајци међу којима је био и Борислав Кнежевић познат по бројним херојским подвизима, потврђено је за Српскаинфо.

Подсјетимо, чистачица једног кафића је јуче ујутру када је дошла на посао око 5.45 часова чула дјечији плач и пронашла бебу и одмах позвала полицији.

На лице мјеста прво су стигли Кнежевић и његов колега Душко Живанић и правовременом реакцијом спасили живот беби.

Занимљиво је и да су се јуче јављали грађани који су се распитивали о томе како могу да усвоје бебу, али и да понуде помоћ у одјећи.

Портпарол ПУ Добој Драгана Керкез је појаснила да су полицајци за два сата идентификовали мајку напуштеног детета и да је она осумњичена за кривично дело напуштање дјетета. Додала је да је ријеч о дјечаку.

Кнежевић и Живанић су за Српскаинфо испричали како је изгледало спасавање бебе.

– Чим смо добили пријаву да је нађена беба, за само пар тренутака смо били у поменутој улици. Ту смо затекли људе који су пријавили да су нашли бебу, а који из страха нису смјели прићи беби. Јутро је било јако хладно, на све стране је био мраз, а у хаустору је био снажан пропух – испричао је Кнежевић.

Његов колега Живанић каже да је беба плакала и да су је одмах узели  и унијели у службени аутомобил.

– Одмах смо упалили гријање и ја сам сјео на задње сједало са бебом и покрио је деком, док је колега Кнежевић возио. Беба је била јако хладна и стално сам јој пипао пулс и провјеравао да ли дише, а она би само на тренутке почињала да плаче. Нисмо хтјели да губимо вријеме и да чекамо Хитну помоћ, него смо бебу директно одвезли у болницу – рекао је Живанић.

Храбри полицајци су испричали су да су се бољали за живот бебе, јер јој је глава и рукице биле изузетно хладне.

– Када смо добили информацију да је беба жива и здрава, били смо пресрећни – испричали су Кнежевић и Живанић.

Слика

Занимљиво је и то да је Кнежевићу ово трећи случај да спасава животе својих суграђана у задње двије године.

Он је 10. јануара ове године заједно са још једним колегом спасао жену која је хтјела да се убије скоком са моста у Дервенти, а годину дана раније је спасао још једну жену на скоро идентичан начин.

Мирјана Јевтић која је пронашла напуштену бебу испричала је да се плашила да је узме у руке.

– Када сам дошла на посао у пролазу зграде који се налази у близини кафића угледала сам корпу за бебе са ручкама и у први мах помислила да су се дјеца играла и оставила је у пролазу. Међутим када сам изашла из кафића чула сам плач дјетета – испричала је Јевтићева.

Она је додала да је пришла корпи и угледала бебу која је била покривена са двије декице.

– Хтјела сам да је узмем у руке, али сам се плашила. Било је језиво. Чекала сам да дође полиција – истакла је Јевтићева.

Након проналаска бебе бројни мјештани Дервенте били су узнемирени да је мајко била спремна да своје дијете тек тако остави на улици.

– Сва срећа па је та жена тако рано дошла на посао и нашла бебу, ко зна шта би се десило да је беба пронађена неколико сати касније – испричала је једна од станарки ове зграде.

Други мјештани су огорчени и на Центар за социјални рад Дервента, јер кажу да је ријеч о особи која има одређени здравствених проблема и која се не може сама бринути о двоје дјеце.

Међутим, директорица ЦСЈ Дервента Маја Поповић рекла је да В. Н. није била под њиховим надзором, јер ништа у њеном ранијем понашању није указивало на то да би могла оставити бебу.

– Она је самохрана мајка која већ има дијете од три године – појаснила је Поповићева.

Додала је да она има урођене тјелесне недостатке, али да они нису утицали на њену способност да обавља родитељске дужности.

Није промрзао

Шеф Службе педијатрије у добојској болници „Свети апостол Лука“, Мирослав Јовић изјавио је да је дјечак стар око мјесец дана.

– Дјечак је доброг општег здравственог стања, није потхрањен, нити промрзао и тежак је око 3,5 килограма – рекао је Јовић.

Према његовим ријечима, дјечак се налази на Одјељењу педијатрије, гдје ће се о њему бринути до одлуке надлежног Центра за социјални рад у Дервенти.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Возач имао преко 4,22 промила алкохола у крви Возач имао преко 4,22 промила алкохола у крви
Пронађена мртва беба у контејнеру Пронађена мртва беба у контејнеру
Пас изгризао шестомјесечну бебу, преминула у болници Пас изгризао шестомјесечну бебу, преминула у болници
Најчитаније
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    14h 56m
    1
  • Роде су биле први гости у кафићу у Палама
    15h 28m
    1
  • Ухапшен због пријетњи ватреним оружјем
    17h 51m
    1
  • Јак земљотрес погодио Србију
    11h 1m
    0
  • Породица настрадалих тражи максималну казну затвора за Амира Кујовића
    13h 17m
    6