Грађевинац и конобар раде за око пет марака по сату

28.12.2022. 09:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађевинац у Српској по сату ради за 4,97 марака, односно за 39,76 КМ дневно, а конобари, кувари и радници у хотелијерству за 5,23 КМ, односно за 41,84 марке дневно, што је, према ријечима саговорника "Независних" заиста мало и недовољно за нормалан живот.

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна мјесечна нето плата у Републици Српској исплаћена у новембру износила је 1.211 КМ и у односу на октобар номинално је већа за 1,1 одсто, а реално за 0,6 одсто, док је у односу на исти мјесец претходне године номинално већа за 17,6 одсто, а реално за 2,5 одсто.

- Посматрано по подручјима, у новембру је највиша просјечна нето плата исплаћена у подручју информације и комуникације и износила је 1.577 КМ, а најнижа просјечна нето плата је исплаћена у подручју грађевинарства, и то 875 КМ - наводе из Завода.

Тако је, према овим подацима, одмах иза грађевинарства најнижа плата у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство, те је износила 921 КМ.

Да су ово заиста прениске плате за "Независне" истиче и Драгана Врабичић, предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске.

- Ове плате су прениске с обзиром на цијене које владају код нас и које су све веће. То колико су оне ниске и колико људи лоше живе говори чињеница да послодавци све теже налазе раднике који ће радити на грађевини, односно, тако да кажемо, увозе људе са стране да раде - рекла је Врабичићева, додајући да не могу сви радници имати исте плате.

- Међутим, оно о чему сви ћуте, а о чему Синдикат већ дуго говори су сиве зоне и коверте. Немогуће је да у једној фирми и инжењер и НК радник раде за 650 КМ. Свима је у интересу да се избије сива зона, но јако се мало на томе ради - истакла је Врабичићева.

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, каже да је у тренутним условима ово заиста премала плата.

- Она није достатна за нормалан живот грађана, а, рецимо, плата која је нешто мало виша од 900 КМ не може да задовољи ни основне потребе четворочлане породице. У сваком случају, мора доћи до повећања плата због саме потребе за одржавањем социјалног минимума, али и због задржавања радника који тренутно раде на овим просторима јер ниске плате неће задржати људе, него ће их одвести вани - рекао је Савановић за "Независне".

Како каже, током зимске сезоне добар дио грађана је отишао у Француску, Аустрију, Италију, како би радили сезонске послове јер су много боље плаћени, а због свега тога је, како каже, неопходно да дође до повећања плата.

С друге стране, највише просјечне плате су у претходном мјесецу биле у сектору информације и комуникације и износиле су 1.577 КМ, што је по сату 8,96 КМ, односно 71,68 КМ дневно, те у јавној управи и одбрани, гдје су износиле 1.533 КМ, те су ови радници по сату радили за 8,71 КМ, а дневно за 69,68.

Из Републичког завода за статистику додају да је у новембру, у односу на новембар лани, у свих 19 подручја забиљежен номинални раст нето плате, од чега највише у подручјима образовање 25,3 одсто, пољопривреда, шумарство и риболов 22,5 одсто и дјелатности здравствене заштите и социјалног рада 22,2 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 13m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 11m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 37m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 52m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    20h 31m
    0