Građevinac i konobar rade za oko pet maraka po satu

28.12.2022. 09:44
0
IZVOR: nezavisne.com

Građevinac u Srpskoj po satu radi za 4,97 maraka, odnosno za 39,76 KM dnevno, a konobari, kuvari i radnici u hotelijerstvu za 5,23 KM, odnosno za 41,84 marke dnevno, što je, prema riječima sagovornika "Nezavisnih" zaista malo i nedovoljno za normalan život.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u novembru iznosila je 1.211 KM i u odnosu na oktobar nominalno je veća za 1,1 odsto, a realno za 0,6 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 17,6 odsto, a realno za 2,5 odsto.

- Posmatrano po područjima, u novembru je najviša prosječna neto plata isplaćena u području informacije i komunikacije i iznosila je 1.577 KM, a najniža prosječna neto plata je isplaćena u području građevinarstva, i to 875 KM - navode iz Zavoda.

Tako je, prema ovim podacima, odmah iza građevinarstva najniža plata u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, te je iznosila 921 KM.

Da su ovo zaista preniske plate za "Nezavisne" ističe i Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

- Ove plate su preniske s obzirom na cijene koje vladaju kod nas i koje su sve veće. To koliko su one niske i koliko ljudi loše žive govori činjenica da poslodavci sve teže nalaze radnike koji će raditi na građevini, odnosno, tako da kažemo, uvoze ljude sa strane da rade - rekla je Vrabičićeva, dodajući da ne mogu svi radnici imati iste plate.

- Međutim, ono o čemu svi ćute, a o čemu Sindikat već dugo govori su sive zone i koverte. Nemoguće je da u jednoj firmi i inženjer i NK radnik rade za 650 KM. Svima je u interesu da se izbije siva zona, no jako se malo na tome radi - istakla je Vrabičićeva.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kaže da je u trenutnim uslovima ovo zaista premala plata.

- Ona nije dostatna za normalan život građana, a, recimo, plata koja je nešto malo viša od 900 KM ne može da zadovolji ni osnovne potrebe četvoročlane porodice. U svakom slučaju, mora doći do povećanja plata zbog same potrebe za održavanjem socijalnog minimuma, ali i zbog zadržavanja radnika koji trenutno rade na ovim prostorima jer niske plate neće zadržati ljude, nego će ih odvesti vani - rekao je Savanović za "Nezavisne".

Kako kaže, tokom zimske sezone dobar dio građana je otišao u Francusku, Austriju, Italiju, kako bi radili sezonske poslove jer su mnogo bolje plaćeni, a zbog svega toga je, kako kaže, neophodno da dođe do povećanja plata.

S druge strane, najviše prosječne plate su u prethodnom mjesecu bile u sektoru informacije i komunikacije i iznosile su 1.577 KM, što je po satu 8,96 KM, odnosno 71,68 KM dnevno, te u javnoj upravi i odbrani, gdje su iznosile 1.533 KM, te su ovi radnici po satu radili za 8,71 KM, a dnevno za 69,68.

Iz Republičkog zavoda za statistiku dodaju da je u novembru, u odnosu na novembar lani, u svih 19 područja zabilježen nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima obrazovanje 25,3 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 22,5 odsto i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 22,2 odsto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    12h 28m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    12h 42m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    14h 59m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    12h 34m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    4h 49m
    0