Грађевинарству у БиХ пријети колапс

19.03.2022. 14:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Несташица репроматеријала у грађевинском сектору, ако потраје, а све су претпоставке да хоће, могла би довести до колапса грађевинарства у БиХ, јер због кризе у Украјини долази до несташице и раста цијена широког спектра сировина за грађевинарство, а међу њима и ексера и шрафова.

Наиме, како преносе свјетски медији, због санкција против Русије, у Њемачкој је присутнија несташица ексера и шрафова на грађевинама, а грађевинарима велики проблем представљају и растуће цијене. Како су раније навели у Удружењу њемачке грађевинске индустрије, не може се више предвидјети да ли ће бити довољно материјала за све грађевинске радове у Њемачкој.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори Републике Српске, за "Независне новине" рекао је да је поскупљење грађевинског материјала почело с почетком 2021. и потрајало је током цијеле године.

- Тренд поскупљења и несташице у великој мјери успорио је раст грађевинског сектора, али је континуирано снабдијевање у протеклих неколико мјесеци било обезбијеђено. У претходних неколико дана дошло је до додатног поскупљења грађевинског материјала, а у највећој мјери жељеза, које је уједно и врло тешко набавити - казао је Петровић.

Додао је да произвођачи грађевинског материјала као један од основних разлога наводе повећање трошкова производње на које утиче повећање цијена сировина на тржишту.

- Поред челика, највећи раст цијена биљежи се код производа чија је основна сировина нафта и нафтни деривати. Не смијемо заборавити ни индиректни утицај на нова поскупљења, као и несташицу, јер нисмо имали значајан директан увоз усљед ратних дешавања у Украјини, јер су испоруке челика ка Европи онемогућене и водеће европске економије акумулирају залихе како би обезбиједиле стабилност сектора - навео је Петровић.

Истакао је да је поскупљење упоредо праћено несташицом грађевинског материјала, а реално је очекивати у будућем периоду да ће се овакво стање наставити све док не дође до коначне стабилизације тржишта.

- Основни разлози за повећање цијена грађевинског материјала су раст цијена сировина због смањене производње, раст цијена нафте, криза у Украјини, као и раст потражње због повећаног обима градње - закључио је Петровић.

Борко Ђурић, директор грађевинског предузећа "Крајина", казао је да је несташица ексера и шрафова најмањи проблем грађевинског сектора у БиХ, јер, како наводи, већи проблем је набавка грађевинског челика.

 

- То готово нико и не продаје, јер нема ни увоза, ни производње, ни продаје. Ако ово потраје, а сви су изгледи да ће потрајати, несташица ће погодити грађевинаре због којег ће грађевинарство стати - рекао је он.

Додао је да мало ко код нас има велике залихе ових материјала, јер се, када је тржиште уредно, материјали набављају за наредних мјесец или два.

- Колико ми је познато, мало је оних који имају довољно залиха за завршетак објеката који су започети и због тога ће се сигурно већина оних који се баве грађевинарством брзо суочити с тим проблемом - навео је Ђурић.

Истакао је да више није ни у питању колико сировине коштају, него је питање да ли ће тога бити.

 - Већина полупроизвода и сировина за извлачење грађевинског челика набављана је из Украјине и Русије - казао је Ђурић.

Навео је примјер да компанију "Нови Јелшинград", која је у власништву предузећа "Крајина", партнери из Аустрије више не питају за цијену производа, већ да кажу да би платили и вишу цијену, само да се посао обави.

- Рекли су нам: 'Не питамо за цијену, покажите нам фактуре колико сте платили и само покушајте да испоштујете уговорене обавезе.' Питали су још колико посла можемо преузети да урадимо у континуитету, јер код њих материјала буквално нема - навео је Ђурић.

 

Да је и код нас већ примјетна несташица ексера и шрафова, за "Независне новине" потврдили су у компанији "ПО-НЕ" из Брчко дистрикта, гдје су навели да је ситуација критична, јер не знају одакле да набаве сировине.

Како је казао Нефаир Побрић, власник и директор компаније "ПО-НЕ", која се бави производњом ексера и шрафова, несташица је репроматеријала који се у БиХ не производе те да се већ и код нас осјети проблем несташице ексера.

- Цијене репроматеријала су порасле, а у односу на прошлу годину цијене сировина су више и до 85 одсто - рекао је Побрић.

 

Додао је да, нажалост, то није крај расту цијена репроматеријала те да се и убудуће очекује скок цијена.

- Тешко је рећи шта би то домаће компаније требало да ураде да се извуку из ове ситуације. Морале би се можда везати за домаће жељезаре и ту направили ланац, да бисмо макар ту имали предност. Жељезаре већим дијелом извозе жељезо, а за домаће тржиште остане сасвим мало сировина - казао је Побрић.

Есмин Хоџић, директор компаније "Абена" из Сарајева, која се бави производњом ексера, тренутну ситуацију је оцијенио као катастрофалну, јер су, како истиче, цијене 100 одсто више у односу на годину раније.

- Сваки дан цијена се мијења. Материјала имамо, мало нам је ситуација са жељезом критична, јер нигдје у БиХ не можемо да га нађемо, једино га имају они који су имали лагер, а нико други не може да га увезе зато што је поскупио и превоз, а и само жељезо- рекао је Хоџић.

Додао је да је цијена килограма ексера прије двије године била 1,4 КМ плус ПДВ, а сада је три КМ плус ПДВ.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 29m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 53m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 46m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 37m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 47m
    0