Градоначелник Градишке уз подршку Владе руши рекорде у задуживању

02.07.2021. 20:45
0
ИЗВОР: capital.ba

Двије године након што је градоначелник Градишке Зоран Аџић на рачун буџета купио аутомобил вриједан 140.000 марака, од банака тражи кредите за инвестиције и крпљење буџетских рупа.

Наиме, Аџић тражи два кредита укупне вриједности од три милиона марака, пише портал Capital.

Мањи кредит од милион КМ планира да врати у року од годину дана по каматној стопи од 2,5 одсто, док онај већи од два милиона жели да развуче на десет година и добије грејс период од двије године, с тим да је планирана каматна стопа у четири одсто.

Други кредит ће бити потрошен у комуналну и саобраћајну инфраструктуру те за спортску дворану.

Према званичним подацима, без овог задужења, Градишка отплаћује девет кредита по основу којих ће до 2040. године морати да врати непуних 35 милиона марака, што је на нивоу годишњег буџета.

Аџић и његова администрација су највећи кредит подигли прије тачно годину дана, када су се код три комерцијалне банке задужили за 17,5 милиона марака и то како би би затворили старе обавезе.

Задужење је правдао тако што је навео како се рефинансирањем постојећих обавеза растеретити буџет града, смањити каматна стопа, али и продужити рок отплате кредитних обавеза.

Сагласност за ново задужење је добио је од Министарства финансија Републике Српске које је констатовало како је задужење у законским оквирима.

- Имајући у виду да Градишка по основу постојећих и потенцијалног задужења у 2021. години и било којој наредној години  не прелази 18 одсто остварених редовних прихода у претходној фискалној години, министарство је сагласно да се град задужи према условима дефинисаним Одлуком скупштине града - стоји у документу који потписује министрица Зора Видовић.

Коментари 0
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци
Ученик у школу донио оквир од пиштоља, полиција истражује случај Ученик у школу донио оквир од пиштоља, полиција истражује случај
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 28m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 52m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    11h 21m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 58m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    2h 39m
    0