Градска управа тражи од студената да врате стипендије

05.04.2022. 21:50
3
ИЗВОР: rtvbn.com

Градска управа Приједора послала је писмо студентима из овог града да морају да врате стипендије, које су раније добили, на рачун градског буџета. Уколико не врате 120 марака граду биће подигнута тужба и покренут судски спор против студената пред Основним судом у Приједору.  У образложењу се наводи да им је стипендија, исплаћена за ванредне локалне изборе за градоначелника исплаћена грешком и пропустом службеника у градској управи.

Због грешке коју је начинио службеник у градској управи, студенти су дужни да врате новац који им је уплаћен прије скоро пет мјесеци. Због тога ће они који се и ове године стипендирају добити једну стпендију мање, док је студентима који су завршили школовање послат захтјев за поврат новца.

Ове наводе потврдио је и сам градоначелник Приједора Слободан Јавор, који каже да то било прошле године прије него што је он изабран  за градоначелника.

- Тражио сам информацију од Одјељења за финансије гдје сqам добио информацију да се ради о 92 студента. Грешка је начињена од стране одређеног лица које је било на замјени. Та три мјесеца колико је радило десио се тај пропуст гдје је исплаћена једанаеста стипендија од укупно десет колико је предвиђено. У наредном периоду имаћемо више састанака па ћемо видјети шта и како - каже први човјек Приједора.

Уколико студенти не врате новац, град Приједор пријети судским тужбама.

- Уколико се извршите поврат стипендије у што краћем року, бићемо у ситуацији да поступимо у складу са чланом 5. Уговора и обратимо се надлежном Основном суду у Приједору -.

На питање да ли су студенти жртве нечијег немара и има ли град право да подноси тужбе против њих, први човјек града одговара: 

- Искрен да будем у уговору што је дефинисано то стоји. Ако сте прочитали уговор знате шта је дефинисано -.

Студенте које смо контактирали нису жељели да говоре о овом проблему због страха да не изгубе и тренутна примања из градског буџета.

Од 29.520 марака које су погрешно уплаћене, 18.480 марака је обустављено стипендистима у овој години, док се 11.040 КМ потражује од студената који више не примају стипендије.

Из опозиције позивају студенте да не враћају новац и да  град треба да нађе други начин како би се мањак новца због пропуста, намирио.

Шеф клуба одборника ДНС-а у Скупштини града Горан Предојевић сматра да је требало тражити другачије начине како да се рјеши та ситуација.

- Мислим да студенти не требају да враћају стипендије већ одређеном скупштинском одлуком или неким другим начином ријешити тај проблем - казао је Предојевић наводећи да нема потребе да се студентима пријети судским епилогом, јер то није њихова грешка.

Службеник који је направио пропуст више не ради у Градској управи, а његово очито несналажење у послу, по свему судећи, платиће студенти којима градска управа, умјесто да помаже, пријети судским парницама.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Seljak 06.04.2022. 07:50
  Prijedor... Ja grada i govana...
 • Generic placeholder image
  Миломир 06.04.2022. 00:35
  Ја мислим да само треба гласати за Додика, и све ће бити добро...
  Е мој народе...
 • Generic placeholder image
  Milodar 06.04.2022. 00:30
  Mogu vam vratiti šator, a za ostalo ćemo se dogovoriti..
Повезане вијести
Ученик донио бомбу у основну школу у Приједору Ученик донио бомбу у основну школу у Приједору
У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике У овом граду Српске ће бити отворен Одсјек ИТ сектора и роботике
Сана се излила из корита у више приједорских насеља Сана се излила из корита у више приједорских насеља
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  20h 28m
  1
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  2h 23m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  23h 5m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  23h 16m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  15h 1m
  0