Гран-при ,,Јахорина Филм Фестивала“ освојио филм ,,Балканска рука – посљедња станица“

26.09.2020. 15:46
0
ИЗВОР: is-radio.com

Четрнаести међународни фестивал документарног и кратког филма ,,Јахорина Филм Фестивал“, завршен је данас објавом добитника фестивалских награда.

- Трудили смо се да на креативан начин задржимо аутентичност, а да се истовремено адаптирамо на промјене изазване глобалном здравственом кризом. Увијек водећи рачуна о иновативним аспектима, ове године први пут смо обезбиједили фестивалски онлајн сервис за пројекције. Показатељ развоја у технолошком смислу јесте и чињеница да смо по први пут одржали дигитални фестивал који је имплементиран у сарадњи са “Муви” ВоД платформом, што значи да су фестивал по први пут могли да прате људи из цијелог свијета - рекао је Мирко Деспић, директор фестивала.

Дио званичног програма приказан је и на Телевизији ОСМ што ,,Јахорина Филм Фестивалу“ даје могућност далеко обухватнијег представљања селектованих остварења.

Ове године селекциони тим погледао је 872 филма: 117 кратких играних, 641 документарни, 82 експериментална и 32 студентска. У главни програм, у конкуренцију за награде одабрано је 69 филмова, од тога 47 документарних, 10 кратких, 8 студентских, и 4 експериментална филма.

Програм је обухватио филмове и ауторе из 22 земље: Аустрије, Белгије, Босне и Херцеговине, Грчке, Ирана, Италије, Израела, Канаде, Кине, Мађарске, Сјеверне Македоније, Молдавије, Намибије, Њемачке.

Награду Гран-при ,,Јахорина Филм Фестивала“ освојио је филм италијанског редитеља Давида Лудовисија ,,Балканска рута – посљедња станица“.

Балканска рута је пут који хиљадама људи представља наду у будућност Европе. Документарац говори о томе како је град Трст (Италија) постао један од главних европских улаза за оне који бјеже од ратова. Говори о насиљу које људи трпе успут, али и о томе како одређена врста пријема може направити разлику између маргинализације и интеграције.

Организатор је најавио сљедећи јубиларни петнаести по реду ,,Јахорина Филм Фестивал“ за септембар 2021. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 22m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 19m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 33m
    2
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 41m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 55m
    3