Грешка која је убила путнике: Да ли су пилоти заборавили да спусте точкове?

25.05.2020. 15:26
0

Фатална грешка пилота могући је узрок пада авиона у Пакистану у ком је погинуло 97 људи, први су резултати истраге.

Пилоти лета 8303 Пакистан ерлајнса највјероватније су заборавили да спусте точкове приликом покушаја слијетања, пише "Тајмс оф Индија", позивајући се на прве резултате истраге и анализу података са лета.

Посада је, када је примијетила грешку, прекинула слијетање и кренула да подиже авион како би поново покушала да га приземљи, али су се мотори оштетили, а потом и отказали. Због тога је авион пао на стамбено насеље у Карачију. У паду је погинуло 97 од 99 људи који су били у летјелици.

Извори "Тајмс оф Индија" наводе да се у снимку из пилотске кабине, приликом првог покушаја слијетања, чује звучно упозорење које највјероватније упућује да нису спуштени точкови. Слијетање је прекинуто када је авион био на висини нешто већој од 80 метара.

Подаци контроле лета показују да је авион закаснио са спуштањем, те да је био на превеликој висини када је пришао аеродрому, на шта их је упозорио контролор, али посада је ипак одлучила да покуша слијетање.

Стручњаци са којима је "Тајмс оф Индија" разговарао кажу како постоји могућност да је авион додирнуо писту и да су тада мотори "загребали" по асфалту и оштетили се, па је пилот одлучио да обустави слијетање. Међутим, током поновног прилаза, оштећење се погоршало, што је довело до пада. Наводе и да се на сликама са мјеста несреће виде оштећења са доње стране оба мотора.

Пилоти су прије пада контроли лета пријавили отказивање мотора, али из снимка није јасно да ли су у питању оба или само један мотор.

Како наводи Хиндустантајмс, није искључено ни да се авион суочио с техничким проблемима због којих точкови нису могли да се спусте. Међутим пилоти ниједног тренутка нису обавијестили контролу лета да су имали проблема са стајним трапом.

Коментари 0
Повезане вијести
Најцрњи петак: Грешка их коштала 10 милиона долара за два сата
Најчитаније
 • Ђоковић љут на Бошка Југовића?!
  14.07.2020
  4
 • Зашто је прослављени српски тенисер Новак Ђоковић заобишао Јахорину?
  13.07.2020
  10
 • У Палама пљачка и експлозија банкомата
  14.07.2020
  0
 • Сретанки Пелемиш из Пала потребна помоћ у лијечењу (ВИДЕО)
  13.07.2020
  6
 • Пале: Припадници жандармерије ухапсили једно лице
  14.07.2020
  0