Greška koja je ubila putnike: Da li su piloti zaboravili da spuste točkove?

25.05.2020. 15:26
0
IZVOR: Sputnjik

Fatalna greška pilota mogući je uzrok pada aviona u Pakistanu u kom je poginulo 97 ljudi, prvi su rezultati istrage.

Piloti leta 8303 Pakistan erlajnsa najvjerovatnije su zaboravili da spuste točkove prilikom pokušaja slijetanja, piše "Tajms of Indija", pozivajući se na prve rezultate istrage i analizu podataka sa leta.

Posada je, kada je primijetila grešku, prekinula slijetanje i krenula da podiže avion kako bi ponovo pokušala da ga prizemlji, ali su se motori oštetili, a potom i otkazali. Zbog toga je avion pao na stambeno naselje u Karačiju. U padu je poginulo 97 od 99 ljudi koji su bili u letjelici.

Izvori "Tajms of Indija" navode da se u snimku iz pilotske kabine, prilikom prvog pokušaja slijetanja, čuje zvučno upozorenje koje najvjerovatnije upućuje da nisu spušteni točkovi. Slijetanje je prekinuto kada je avion bio na visini nešto većoj od 80 metara.

Podaci kontrole leta pokazuju da je avion zakasnio sa spuštanjem, te da je bio na prevelikoj visini kada je prišao aerodromu, na šta ih je upozorio kontrolor, ali posada je ipak odlučila da pokuša slijetanje.

Stručnjaci sa kojima je "Tajms of Indija" razgovarao kažu kako postoji mogućnost da je avion dodirnuo pistu i da su tada motori "zagrebali" po asfaltu i oštetili se, pa je pilot odlučio da obustavi slijetanje. Međutim, tokom ponovnog prilaza, oštećenje se pogoršalo, što je dovelo do pada. Navode i da se na slikama sa mjesta nesreće vide oštećenja sa donje strane oba motora.

Piloti su prije pada kontroli leta prijavili otkazivanje motora, ali iz snimka nije jasno da li su u pitanju oba ili samo jedan motor.

Kako navodi Hindustantajms, nije isključeno ni da se avion suočio s tehničkim problemima zbog kojih točkovi nisu mogli da se spuste. Međutim piloti nijednog trenutka nisu obavijestili kontrolu leta da su imali problema sa stajnim trapom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušio se avion u Rusiji: Poginuo Jevgenij Prigožin Srušio se avion u Rusiji: Poginuo Jevgenij Prigožin
Poginuo pilot u padu malog aviona kod Beograda Poginuo pilot u padu malog aviona kod Beograda
Pao avion u Crnoj Gori Pao avion u Crnoj Gori
Najčitanije
 • Poginuo direktor Studentskog doma u Foči
  16h 38m
  0
 • Poznato stanje direktora KPZ Foča: Više od 24 sata ležao povrijeđen
  12h 58m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  2h 49m
  0
 • Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
  21h 27m
  0
 • Džudo sudija iz Banjaluke spasao život mladoj takmičarki na prvenstvu Balkana
  21h 17m
  0