Гријање на струју повећава цијену киловата

19.09.2019. 20:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

“Електропривреда РС” планира да од регулатора затражи поскупљење електричне енергије за домаћинства која струју троше за гријање или неки луксуз, што су потрошачи дочекали с негодовањем.

Ову могућност је најавио в.д. генералног директора “Електропривреде РС” Лука Петровић. Цијена електричне енергије за домаћинства у Републици Српској, по његовим ријечима, остаће и даље регулисана дјелатност, а не тржишна, и остаће непромијењена у току ове године.

– Свјесни смо да је оваква цијена електричне енергије и даље далеко испод тржишних принципа. Ми ћемо у новом софтверу за обрачун електричне енергије настојати да и даље задржимо повољне цијене за домаћинства која троше мање киловата. На примјер до 400 или 500 киловата. Планирамо да се то уради у јануару или половином сљедеће године – рекао је Петровић гостујући на РТРС.

Објаснио је да ће домаћинства која буду трошила више од 400 до 500 киловата морати плаћати већу цијену.

– То значи да се струја, која се користи за гријање, базене или за неке друге сврхе плаћати по већој цијени. Сигурно је да ћемо је постепено повећавати до тржишне – истакао је он.

Тржишна цијена

Петровић наглашава да грађани у наредних 10 година требају очекивати да се неће постићи тржишна цијена.

– Кретаће се од тржишне, па до субвенционисане, која ће бити нижа до 50 одсто од тржишне – додао је Петровић за РТРС.

Слика

На наша питања у вези са овом најавом из “Електропривреде РС” одговарају да су у току анализе потрошње електричне енергије у домаћинствима.

– Сваком питању приступамо озбиљно и одлуке доносимо након детаљнијх анализа базираних на егзактним показатељима. Такав приступ односи се и на анализу потрошње електричне енергије јавног снабдијевања у Републици Српској – додају у ЕРС.

У току су, како кажу, испитивања тржишта, а увођењем апликативних софтвера билинга у систем функционисања снабдијевања електричне енергије имаће прецизне енергетске показатеље свих потрошача у Републици Српској.

– Циљ нам је да стимулишемо потрошаче електричне енергије на рационално кориштење енергије и да истовремено омогућимо сигурно и стабилно снабдијевање свих наших потрошача – кажу у ЕРС.

“Водићемо рачуна о грађанима”

 

Додају да се у наредним мјесецима могу очекивати детаљни и прецизни показатељи на основу којих ће покренути одређене иницијативе, о којима ће јавност правовремено информисати.

– Понављамо да поскупљења електричне енергије за домаћинства неће бити у овој години, а и у наредном периоду водићемо рачуна о грађанима Републике Српске. Цијена електричне енергије ће за јавно снабдијевање и даље бити регулисана – наводе у ЕРС.

Иначе, домаћинства која се грију на електричну енергију у зимским мјесецима троше око 1.500 киловата мјесечно. Ова рачуница односи се на домаћинства која живе у кућама, док породице у становима у стамбеним зградама, и то онима које имају добре изолације, троше око 900 киловата за вријеме гријне сезоне.

Догријавање

Међутим, треба имати у виду и грађане који користе електричну енергију за догријавање станова.

– Корисник сам градске Топлане. Међутим, у гријној сезони готово сваки мјесец трошимо више од 400 киловата електричне енергије, јер често морамо догријавати стан због дјеце. Осим тога, укључујемо гријалицу прије почетка грејне сезоне када је хладно  – каже Бањалучанка Тања М.

Она подсјећа да је ове године већину маја морала гријати стан на струју, јер је било хладно вријеме, а градска Топлана искључује гријање половином априла.

Нико се не грије на струју из хира

Муриса Марић, из Удружења за заштиту потрошача “Дон” Приједор, оцјењује да се сигурно нико не грије на струју из хира, већ зато што нема других могућности.

– Ево, рецимо, знам неке људе који живе у центру града у згради и грију се на струју, јер Топлана нема подстаницу. Гријање на дрва у граду је забрањено. Дакле, они су приморани – каже Марићева.

Такође, породице с малом дјецом, нарочито бебама, одређено вријеме троше више струје из размљивих разлога.

– Дакле, они би требало да плаћају скупљу струју, а овамо се држава бори за наталитет. То једно с другим нема смисла. Уништиће нас одредбе без испитивања тржишта – упозорава Марићева.

Цијена електричне енергије за домаћинства последњи пут је повећана средином 2016. Они који имају једнотарифно бројило плаћају струју у љетњем периоду по цијени од 0,0945 КМ по киловату плус ПДВ, а у зимском по цијени од 0,1229 КМ по киловату плус ПДВ. На потрошене киловате обрачунава се накнада за обновљиве изворе енергије од 0,0075 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо Поскупљују ћевапи, цијена велике порције иде у небо
Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину Грађани могу од ЕРС тражити нове рачуне за прошлу годину
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 34m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 26m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 17m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    12h 2m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    10h 3m
    0